Денков: Бях готов да си подам оставката

Премиерът чака областния управител на София да се разпореди с МОЧА

Политика
13:23 - 07 Август 2023
3113
Денков: Бях готов да си подам оставката

Премиерът Николай Денков разкри, че докато се е бистрел бюджетът на страната в НС, е ходел с оставка "в джоба". 

"Ако се види, че не можем да си изпълним управленската програма, ще стане ясно, че няма какво повече да правя тук. Аз лично се обадих на политическите лидери в една вторник вечер, когато казах, че ще си подам оставката, ако не се приеме бюджетът. Имах подготвена реч за сряда сутринта. Впоследствие ми се обадиха (лидерите) и казаха: "Да, ще приемем бюджета, както трябва", заяви премиерът в интервю по фейсбук канала на Министерския съвет, водено от пиара на ПП Найо Тицин. 

По време на излъчването Николай Денков коментира последното решение на Министерския съвет, с което се променя статутът на Паметника на съветската армия. 

"Има решение на Столичния общински съвет, който представлява софиянци, и казва, че ПСА трябва да бъде премахнат. Има дискусии какво може да се появи на неговото място - може да са скулптури на цар Симеон, хан Аспарух, или да остане площадка за гражданите. Ние прехвърлихме собствеността, за да може областният управител да изпълни решението на СОС. Развързахме ръцете на областния управител. Трябва да се пристъпи към действие", коментира академикът.

От думите му стана ясно, че по време на управлението на кабинета през последните два месеца са задвижени всички сектори, които имат нужда от рестарт:

"Опитваме се да не крием проблемите. Проблемите, свързани с пътните произшествия, с цените, забавените пътни строежи. Това е заложено като решение в нашата програма. Всички мерки, около 500, са с конкретен срок. Всеки може да погледне и да следи. Всеки месец ще даваме отчет докъде сме стигнали".

Попитан дали проблемите са само в петте министерства, за които той заедно с министри дадоха брифинг миналата седмица, Денков обясни, че в другите министерства също има проблеми.

Говорено е за тези пет, защото там проблемите са най-сериозни - става дума за милиарди. "В другите, без да вдигаме шум, гледаме да си свършим работата. Не всичко е цветя и рози, както се твърди от бившите управляващи (служебното правителство)", допълни премиерът. 

От думите му стана ясно, че той не се притеснява от това, че бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов ще го съди за клевета, защото е ясно е, че сделката с Боташ крие сериозни рискове.

Договорът е за 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които страната е задължена да изпълни. Енергийният и газовият пазар се развиват бързо, а след няколко дни ситуацията в Европа може да е много по-различна. Има и асиметрия в договора, която не е благоприятна за страната ни, каза още той. 

Относно предложените промени в Конституцията в частта им за служебните кабинета, Денков отново припомни, че се запазва статута на служебните правителство, но се опитва да избегнем един човек да може да управлява всичко в държавата. Предлага се президентът да може да избира министър-председател, но между трима кандидати, след което премиерът да може да предложи кабинет: "Това е балансиране на системата, не означава, че няма да има служебни правителства".