Денков дава на Урсула и Лорер, и Иванова за ЕК

Асен Василев разкри шокираща схема с кредитите на БЕХ, текат проверки на АДФИ и НАП

Топ
16:40 - 23 Юни 2023
3615
Денков дава на Урсула и Лорер, и Иванова за ЕК

Премиерът Николай Денков обяви след извънредното заседание на Министерския съвет, че не той, а именно Европейската комисия ще излъчи новия български комисар, като ще избира, потвърдено, между Даниел Лорер (ПП) и Илиана Иванова (ГЕРБ). 

Иванова имала повече опит в Европейската сметна палата, а Лорер имал богата биография в бизнеса и инвестициите, обрисува двамата Денков след заседанието и каза, че изпраща и двете номинации в Брюксел. 

Финансовият министър Асен Василев пък обяви вдигане на ставките от дивидентите на държавните предприятия. И обясни за натиска си спрямо БЕХ - 

Към февруари 2023 г. той е публикувал отчет, според който печалбата за миналата година - 2022 г., е била 1,5 милиарда лева. И това е било подписано от Еленко Божков (бившият енергиен министър - б.р.), а на база на този отчет е бил изготвен и бюджетът. Това означава, че БЕХ е внесъл 100% дивидент. 

2 месеца по-късно обаче БЕХ е публикувал нов отчет с печалба наполовина по-ниска - около 650 милиона лева. "Това означава, че счетоводителите на холдинга са открили много по-малка печалба от предварително обявената. И това е силно притеснително. Затова е пусната проверка на АДФИ, а се е самосезирала и НАП за укриване на данъци.

По предварителната информация счетоводният срив за печалбата се дължи на отписване на вземания (кредити - б.р.)", уточни още Василев. Става въпрос за заеми, дадени на собствени дъщерни на БЕХ компании.