Денков: Президентът злоупотреби с правата си (ВИДЕО)

Местни велможи са оказвали неправомерен натиск върху кандидати на "Продължаваме промяната", оплака се премиерът

Политика
12:45 - 08 Януари 2024
3296
Денков: Президентът злоупотреби с правата си (ВИДЕО)

Президентът има проблем с промените в Конституцията, защото се ограничават определени негови права, с които беше злоупотребено през последните две години. Той е заинтересована страна заради промените, свързани със служебните правителства. Всеобщо е мнението на политическите сили, които подкрепиха промените в Конституцията, че беше необходима промяна както в правосъдната система, която, както виждам, не се оспорва, така и по отношение на статута на служебните правителства, които се оказаха без парламентарен контрол дълги периоди от време. 

Това коментира днес министър-председателят Николай Денков по повод факта, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон.

"Така че търсенето на подходящ баланс е задължение на политическите сили, представени в Парламента, и те го намериха по начин, който смятат за правилен. Оттук нататък само КС може да каже кое противоречи на Конституцията", обяви премиерът. Междувременно

Денков съобщи, че получава сигнали от областни структури от различни места в България, включително Монтана, за това, че има оказван неправомерен натиск на хора, които са участвали в изборите като кандидати за кметове, преди това като кандидати за народни представители на ПП, от страна на местните велможи.

Има сигнали от Вършец, Лом и други места. Този тип поведение не е приемливо и това ще бъде вдигнато на политическо ниво като тема, която да търси решение“, подчерта той. „Всички политици сме длъжници на Северозападна България, тепърва ще говорим за демография, образование, здравеопазване и социална политика“, каза още Денков.

„Смяна на министри ще има, само ако аз или бъдещият премиер Габриел сме съгласни, че човекът трябва да бъде сменен, защото не се е справил с работата си. Това е договорката”,

обясни още премиерът по повод спекулациите за предстоящи рокади при ротацията на министър-председателите. Той посочи още, че политическата атака към министър Тагарев няма нищо общо с конкретната грешка, която е направил експерт в министерството. Той каза това във връзка с пропуска да бъдат поканени депутати на церемонията по освещаването на бойните знамена на Йордановден.