Ето защо в София има толкова много чайки
Дебатът за разликата между гларус и чайка е повод за смях сред орнитолозите
Чайките отдавна не са само край морето. От срещаните близо 20 хиляди двойки в България, днес птиците са все по-честа гледка по покривите, парковете и улиците на големите градове. Според експерти, София е сред челните столици в Европа, където могат да се срещнат чайки.
Оказва се, че за столичани чайките са се превърнали в обичайна гледка. „Когато живеех в „Оборище”, виждах доста повече чайки. Сутрин ги чувах особено”, разказва Виолета Банчева пред НОВА.
От над три десетилетия, София е дом за не една и две двойки чайки. „Когато вида си увеличи числеността, няма достатъчно места, където да гнезди и има ограничения в хранителните ресурси. Той прави експанзия, тоест се премества”, обясни орнитологът от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания доц. Димитър Димитров.
„Високите сгради са перфектно място, което наподобява естествени скали, където могат да гнездят необезпокоявани. Преди 20-30 години имаше отделни гнезда, които се знаеха от орнитолозите. Сега на всяка по-голяма сграда има двойка чайки”, добавя орнитологът от Българското дружество за защита на птиците д-р Стоян Николов пред НОВА.
Според климатолога Симеон Матев по коритото на река Искър има множество на брой водни обекти, които също са подходяща среда.
Дали по морския бряг, или на градските покриви – чайките се чувстват у дома си навсякъде. Между 12 и 18 хиляди двойки чайки гнездят в България. У нас се срещат общо 19 вида, но само пет от тях изграждат гнезда и отглеждат малките си тук. Сред най-разпространените гнездящи видове са жълтокраката чайка, речната и средиземноморската чайка. „Можем да ги намерим дори в Рейкявик, място, което е доста по на север. Има ги в Осло, Мюнхен, Хелзинки, Виена, Берлин”, казва още Симеон Матев.
Жълтокракатата чайка е най-разпространеният вид у нас. Разпознава се по сивия гръб, жълтия клюн и впечатляващите си размери. В търсене на храна може да измине до 30 километра. „Трябва да се замислим дали да не поддържаме градовете по чисти, защото те се хранят с боклуци, храна, която се изхвърля по сметища. Те са санитарите в природата”, посъветва д-р Николов.
Дебатът за разликата между гларус и чайка е повод за смях сред орнитолозите. Причината – гларусът е не мъжкият на чайката, а другото ѝ име. Идва от латински, където всички чайки се наричат гларуси. „Гларусът е народно наименование, сборно за чайка. Гларус можем да кажем, че е жълтокраката чайка която гнезди най-масово в България”, добави д-р Николов.