Денков с опасен намек: Смениха Гешев и започна разваляне на сглобката

Има добра кооперация с вицепремиерката от ГЕРБ Мария Габриел. Смисъл от парламента обаче има само ако са координирани законодателната и управленската програма, заяви академикът

Политика
12:30 - 23 Юни 2023
5454
Денков с опасен намек: Смениха Гешев и започна разваляне на сглобката

Смяната на главния прокурор Иван Гешев и назначаването, макар и временно на Борислав Сарафов, се оказа възможна причина за "разваляне на сглобката" между управляващите ПП-ДБ и ГЕРБ. Разкритието дойде от премиера Николай Денков в кулоарите на парламента. 

Според него веднага след отстраняването на Гешев е започнал и разпадът на координацията между двете формации по отношение както на законодателния процес, така и на изпълнителната власт в контекста на назначенията на зам.-министрите и областните управители в близко бъдеще.

Денков предупреди, че макар диалогът в МС между ПП и ГЕРБ да върви, включително с външната министърка и бъдещ премиер Мария Габриел, вече се усещало буксуване в НС. 

"Ако проследите как се разви динамиката на отношенията между двете групи в НС, ще видите, че някъде там беше променен подхода, въпреки че в това време вървеше процесът по назначаване на заместник-министри и обсъждахме да използваме същия подход към областните управители, даже започнахме да работим по него. Няколко дни след това изведнъж сглобката взе да се пропуква. Сглобката означава в случая точно този механизъм, който се използва, за да намерим консенсусни лица, включително и за регулаторите. Така че загубвайки процеса, който ни доведе до успех до тук, създаваме огромен риск да се разпадне", обясни Денков.

Той отрече обвиненията на ГЕРБ за кадровите назначения и припомни колко време са били водени преговорите между двете формации, както и че е имало промени в проектокабинета "Денков". Всички назначени заместник-министри били съгласувани с Мария Габриел.

"Никой няма право да каже, че ГЕРБ не участва в този процес, защото ако не участваше, тези заместник-министри щяха да са назначени сигурно още преди две седмици. Ако действително ПП решаваше сама какво да прави, отдавна щяхме да сме назначили и областните управители", посочи премиерът. Почти всички заместници на министри вече били назначени, предстои да се търси съгласие и за назначаването на областни управители.

Денков сподели, че в Министерския съвет има добра кооперация, включително и с вицепремиерката от ГЕРБ Мария Габриел. Смисъл от парламента обаче има само ако са координирани законодателната и управленската програма.

Премиерът акад. Николай Денков отговори на думите на президента Румен Радев, че политици гледат на войната като на театър. Той припомни, че България е парламентарна република и трябва да се спазват решенията на Народното събрание и редовното правителство.

"Войната си е там, където си е. Има една единствена гаранция за защита на България и това е нейното участие в Северноатлантическия пакт", каза академикът и обясни, че държави като Украйна, Молдова, Армения и Грузия, които не са част от НАТО, имат сериозни проблеми. "Затова България трябва стриктно да спазва всички изисквания, които следват от това участие, защото тя няма друг по-добър гарант за нейната сигурност", коментира премиерът.

"Ние искаме да гледаме как бият някого до нас отстрани, а в същото време, ако нас някой тръгне да ни бие, очакваме тези, които гледаме, да ни защитят. Няма как да стане. Ние сме част от тази колективна сигурност и трябва да си изпълняваме задълженията", коментира той.