Денят на Съединението събира президента и премиера в Пловдив

НСО въвежда железни мерки за сигурност за празника в града под тепетата

Актуални новини
21:00 - 05 Септември 2024
2042
Денят на Съединението събира президента и премиера в Пловдив

Денят на Съединението събира утре в Пловдив президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев. Двамата държавници ще участват на площад "Съединение" в тържественото отбелязване на 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Очаква се в Пловдив да дойде и председателят на Народното събрание Рая Назарян, като събирането на първите трима в държавата е прецедент за честванията в града под тепетата и се коментира като знаково за обединението. На 6 септември Пловдив чества и деня на града.

На площад „Съединение“ Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка и ще приеме почетния строй. Малко по-късно той ще  произнесе слово. Реч ще произнесе и кметът на Пловдив Костадин Димитров.

За честването на празника НСО въвежда в Пловдив железни мерки за сигурност. На гражданите, които желаят да присъстват вечерта на пл. "Съединение", достъп до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след 18:30 ч. през три пункта за проверка. КПП-тата ще са на бул. "Шести септември“ при сградата на Прокуратурата, при подлеза и на пресечката с ул. "Петко Каравелов“, до ДЗИ - Пловдив.

Служителите на НСО ще извършват строги проверки за общоопасни средства, вещества и предмети. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Хората, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 16:00 ч. до 22:30 ч. се въвежда и забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на провеждане на мероприятието. 


На 6 септември се навършва годишнина от провъзгласяването (1885) на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя.

По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет, който си поставя за цел "окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Според плана, утвърден на заседание на комитета на 23 август 1885 г., акцията трябвало да започне в средата на септември 1885 г., като главният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 година. Ден преди това - на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885-5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България (6 септември 1885).

ПРОГРАМА

за честването на 139-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив, 6 септември 2024 година

 

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

Молебен и полагане на венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма с участието на военнослужещи, духовенство и граждани

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до пл. Римски стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа –  Паметник на Захари Стоянов в Градската градина (зад Регионалния природонаучен музей)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“

Празничен концерт „Пеещите котенца и приятели“ с ръководител и музикален педагог Невена Кючукова

18.00 часа – Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Мери Бойс Бенд

На живо на откритата сцена пред сградата на община Пловдив ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път към дома“, „Щастливи дни“ и „Продължавай да мечтаеш“ и още много други. Групата е създадена преди 29 години, а днес, след многобройни концерти, музикални изяви, срещи с почитатели, албуми, награди и песните „Непознати улици“, „Дългият път към дома“ и „Слънчогледите“ в учебниците по музика, Мери Бойс Бенд е една от най-успешните и обичани групи в България.

19.00 часа – пл. „Римски стадион“

Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

Комитет „Родолюбие“ ще пресъздаде момента, в който Съединението става факт, след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич. По традиция ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала „Съединение“

Представяне на изложба „Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“

20.30 часа – Площад „Съединение“

Тържествена проверка (заря) по повод 139-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив

21.00 часа – Ул. „Иван Вазов“

Второ издание на Station Street Festival/ Фестивал „Улица Станционна“ (05-08.09.2024)

Програмата на фестивала Station Street включва изключителни музикални изживявания с хедлайнерите Остава, Теодосий Спасов Фолк Квинтет, Villagers of Ioannina City, Smallman и триото на Хайг Язджиян. „Остава“ ще предложат своя емблематичен алтернативен рок звук, докато Теодосий Спасов Фолк Квинтет ще донесат уникална смесица от български фолклор и джаз. Villagers of Ioannina City ще очароват с психеделичен рок, комбиниран с традиционна гръцка музика. Smallman ще предложат дълбоко и интроспективно изживяване с тяхната комбинация от тежък рок и български фолклор, а триото на Хайг Яздян ще омагьоса с емоционални мелодии, вдъхновени от Близкия Изток и Гърция.