Депутат от БСП се върза на слух за щурмоваците, Димитър Стоянов го скастри

Иван Петков-Бебето пита военния министър дали България е планирала да се раздели със свои самолети

Политика
18:00 - 28 Април 2023
4374
Депутат от БСП се върза на слух за щурмоваците, Димитър Стоянов го скастри

Слух от януари, че България е изразила готовност да дари своите щурмоваци Су-25 в полза на Украйна по натовска сделка (вероятно от т.нар. триъгълни - с цел получаването на по-нова военна техника за нуждите на ВВС - б..р.) вкара жега в отношенията между депутат от БСП и военния министър в служебното правителство Димитър Стоянов. 

Малко след старта на действието на 49-ото Народно събрание пловдивският лидер Иван Петков по прякор Бебето заведе питане до МО, като в пряк текст поиска да узнае дали някога, откакто Стоянов е начело на ведомството на "Дякон Игнатий" България е изявявала желание да дарява свои самолети от състава на бойната авиация на чужда държава (дори директен бенефициент за тази цел да не е Украйна - б.р.). 

Изключително категоричен и лаконичен е отговорът на министъра: 

"В отговор на поставения от на Вас въпрос, категорично мога да Ви уверя, че в рамките на моя мандат като служебен министър, Министерството на отбраната никога не е изразявало готовност за даряване на самолети на която и да е било държава". 

В началото на януари тази година авторитетната информационна агенция "Блумбърг" гръмна с новината, че България се разделя в полза на ВСУ с цели 14 броя Су-25. Още тогава Стоянов отрече данните за подобни намерения.