Депутати на Острова се борят за евтина бира, спасяват пъбовете

Намален акциз на пивото да залегне в бюджета, настояват консерваторите

Новини
13:34 - 26 Февруари 2021
1169
Депутати на Острова се борят за евтина бира, спасяват пъбовете

Във Великобритания група депутати от Консервативната партия призоваха в бюджета, който ще бъде обявен следващата седмица, да залегне намаляване на акциза върху бирата, за да се помогне на пъбовете, които пострадаха тежко в резултат на локдауните.

Подписаното от 68 депутати писмо призовава министърът на финансите Риши Сунак да намали акциза върху бирата и това да залегне в бюджета, който той ще представи следващата седмица. Предупреждава се, че някои пъбове, голяма част от които смятани за „институции на социалното общуване“, могат да бъдат затворени без допълнителна помощ, а това ще има незабавен ефект и върху пивоварите. Асоциацията на британската бира и пъбовете вече призова за удължаване на облекчаването на данък добавена стойност за бизнеса, включващ и ресторантьорството.

Председателят на асоциацията Емма Маккларкин каза, че пъбовете са в ядрото на обществото и важна част от британскаа икономика с присъствието си във всички градове и села в цялата страна.

Благотворителната организация Alcohol Change UK обаче реагира с изявление, че цената за обществото от пиенетето далеч надхвърля  акциза върху алкохола. Нейният председател Ричард Пайпър, който се бори за намаляване на вредата от алкохола изтъкна, че броят на починалите от злоупотреба с алкохол през миналата година е бил най-високият, откакто се води статистика и намаляването на акциза върху бирата е грешен ход.