Депутатите гласуват първата ротация на председателя на правната комисия

В кратката седмична програма на НС са включени и годишните доклади за дейността на службите за 2022 година

Политика
09:23 - 07 Септември 2023
1971
Депутатите гласуват първата ротация на председателя на правната комисия

Народното събрание ще гласува първата ротация на председателското място в правната комисия, като Анна Александрова от ГЕРБ-СДС се очаква да поеме поста председател, а досегашният - Стою Стоев от ПП-ДБ, ще заеме заместник-председателското място.

Това предвижда проект на решение, което ще гласуват депутатите.

С друго решение се предлага Тома Биков от ГЕРБ да бъде избран за председател на постоянната комисия по културата и медиите след оставката на Вежди Рашидов.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и четири отделни законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, три от тях, внесени от ПП-ДБ, и един - от ГЕРБ-СДС. Първата група промени предвиждат въвеждане на ограничителни мерки за новите водачи, придобили категория В и В1.

Предлага се в рамките на една година за тях да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта. С други изменения се предвижда задължението контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и глоби на водачи, които имат повече от 5 невръчени такива.

Предвижда се и забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3 000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез. С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставя възможност и на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

В кратката седмична програма на депутатите са включени и годишните доклади за дейността на службите за 2022 година, както и окончателните промени в закона за храните, в закона за електронното управление и в закона за достъп до обществена информация.

Днес или най-късно утре се очаква лидерите от коалициите в управлението да проведат лидерска среща, на която да изяснят позициите си по редица въпроси, станали повод за престрелки през медиите между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков.