Депутатите обсъждат на първо четене новия закон за БНБ

Урежда се статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на евромонетите, пускането и изваждането им от употреба

Новини
16:09 - 18 Януари 2024
1613
Депутатите обсъждат на първо четене новия закон за БНБ

Депутатите обсъждат на първо четене новия закон за Българската народна банка. 

С измененията, внесени от Министерския съвет, се регламентира преминаването от силно рестриктивния паричен съвет към утвърждаване на паричен суверенитет в рамките на Евросистемата. 

Урежда се статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на евромонетите, пускането и изваждането им от употреба. До гласуване обаче не се стигна. 

Проектът трябва да замени изцяло сегашния закон за БНБ, приет през 1997 година. Новият закон ще влезе в сила от датата на въвеждането на еврото в България, който към момента е определено за 01.01.2025 година. Контролът върху търговските банки вече ще се осъществява не само от БНБ, но и от Европейската централна банка. За Румен Гечев от БСП това е риск.

"Множество експерти в Европейския съюз, експертите на Българската народна банка тук са ни изпратили, че рискът е голям и без да имаме конкретни разчети и да сме абсолютно сигурни за влизането в еврозоната, а не са сигурни - Швеция не е сигурна, референдум не, Дания не е сигурна референдум не, Полша не е сигурна, казва не".

Апострофира Георги Ганев от "Продължаваме промяната".

"Ние в момента не обсъждаме ползите и разходите от приемане в еврозоната. Просто обсъждаме устройствения закон на БНБ, за когато някога това стане".

Управителят на БНБ Димитър Радев запозна депутатите с това, че проектът е готов от юни месец миналата година.

Ако не се приеме, означава, че БНБ не отговаря на изискванията, което ще блокира процеса по присъединяването към еврозоната.

"Очевидно има политически и идеологически причини за това някои да са против процеса, както политически, и идеологически причини някои да са "за" този процес. Отлагането на този, разглеждането на този проект означава тези две неща - неизпълнение на изискванията за правна конвергенция и блокиране на процеса на присъединяване към еврозоната".