Депутатите отмениха поправките в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти

Новини
13:35 - 06 Декември 2023
1183
Депутатите отмениха поправките в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти

Депутатите се поправиха с промените в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, гласувайки ги на първо четене. 

С предложените промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти се връщат законовите текстове, отменени с обнародваните промени от 13 октомври 2023 година, обясни председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

Предлага се отмяна на разпоредбата, която задължава икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната, подчерта той.

Това задължение ще затрудни вноса на горива, ще намали конкуренцията, което е предпоставка за по-високи цени на горивата,

заяви депутатът.

Различни икономически и политически анализатори тълкуват този законов текст като лобистка поправка в полза на определено търговско предприятие, свързано с Руската федерация, което притежава 92% от складовете на територията на страната, коментира Делян Добрев. Предлага се от 30 юни 2024 г.

запасите, съхранявани на територията на други страни - членки на Европейския съюз да може да са в размер до 70 на сто.

Драгомир Стойнев от БСП обясни, че червените ще подкрепят промените. Той обаче припомни на мнозинството, че не чули опозицията, когато предупреждавали, че се прави грешка. От къде идват предложенията в енергетиката, недоумява социалистът. Не зная дали това не е аматьорщина, от незнание ли е, но така не може да продължава, заяви Стойнев. Не пипайте нищо в енергетиката, настоя червеният депутат.

И ИТН декларираха подкрепа за корекцията на Закона. Васил Стефанов от ПП-ДБ също подкрепи промените.