Депутатите приеха промени за необслужваните кредити

Костадинов поиска да дойде финансовият министър, в НС дойдоха от БНБ

Новини
12:04 - 12 Септември 2024
1037
Депутатите приеха промени за необслужваните кредити

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити. Вносител е Министерски съвет.

Народните представители гласуваха с 118 гласа "За", без "против" и 14 гласа "въздържали се".

В контекста на дебатите отново най-дейни бяха от парламентарната група на "Възраждане". Димо Дренчев е учуден, че липсва интерес в пленарна зала по такъв важен законопроект, касаещ обслужването на кредити. Впоследствие хората на Костадин Костадинов поискаха 15 минути почивка, за да може в пленарна зала на Народното събрание да дойде служебният финансов министър Людмила Петкова или някои неин заместник. Впоследствие обаче стана ясно, че финансовият министър и заместниците са ѝ на Екофин, а в Партийния дом пристигнаха представители на БНБ.

Според "Възраждане", ако законопроектът бъде прецизиран ще бъде полезен както за кредитополучателите, така и за колекторските фирми. "Възраждане" ще подкрепят законопроекта на първо гласуване, като настояват техните предложения да бъдат приети, за да подкрепят законопроекта и на второ гласуване.

Със законопроекта се уреждат условията и реда за лицензирането, осъществяването на дейността и надзора на лицата, обслужващи вземания по необслужвани кредити, които действат от името на купувач на кредити, изискванията към купувачите на кредити, които придобиват вземания по необслужвани кредити, както и задълженията на кредитните институции, извършващи дейност на територията на Република България, във връзка с продажбата на вземания по необслужвани кредити.