Депутатите приеха състава на една комисия и пак изпаднаха в лют спор

Народните избраници започнаха маратон по почивки, вместо ударно конституиране на парламентарните органи

Политика
15:30 - 26 Октомври 2022
3685
Депутатите приеха състава на една комисия и пак изпаднаха в лют спор

ДПС оглави бюджетната комисия в Народното събрание, след като бившият финансов министър Петър Чобанов стана неин председател. Кирил Ананиев (ГЕРБ), Венко Сабрутев (ПП), Румен Гечев (БСП) и Владислав Панев (ДБ) станаха негови заместници.

Веднага след това обаче в пленарната зала настана пореден спор - за избора на състава на останалите парламентарни комисии.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) предложи депутатите да конституират социалната комисия, след което шефовете на ПГ да седнат да се разберат на нов председателски съвет за шефовете на останалите парламентарни органи. 

Малко преди това народните избраници се разпуснаха на близо час и половина поредна почивка. А на този фон гласуваха изрично да работят до приемането на всички състави.

"Нека да стоим в тази зала, за да си изберем комисиите, а не в 15,00 часа да си ходим вкъщи. Не са ни пратили за това хората. Хайде малко по-сериозно", ядоса се и съпредседателят на ПП Асен Василев. 

Шефката на БСП Корнелия Нинова допълни, че народът чакал 3 дни да се избере председателят на НС, сега още 3 щял да чака да се избере състав на комисиите.

"ГЕРБ, спрете да злоупотребявате и да манипулирате информация пред колегите и народа. Само преди 10 минути се разбра, че има спорни комисии, но има десетина, по които спор няма и решихме поне тях да гласуваме. А сега се изправя Атанасова и казва, че не било вярно. Какво си мислите, че ще подхвърлите на Корнелия Нинова социалната комисия и тя ще си мълчи?!", вбеси се социалистка номер 1.

Намеси се и Христо Иванов (ДБ), който напомни, че се търси консесус в рамките на обсъденото от председателския съвет. "Дори не сме виждали на част от колегите заявки, за да знаем кои са спорните комисии и кои са безспорните", добави той. И се оплака, че не всички парламентарни групи са участвали във въпросните председателски съвети. 

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов пък нямало разбирателство за нито една комисия. 

Румен Йончев (Български възход) предложи направо заседанието изобщо да се прекрати. Така и гласуваха от мнозинството, въпреки желанието на ПП и БСП да продължат поне с избирането на половината парламентарни органи.