Депутатите задължиха Борисов да дойде в парламента

Политика
16:45 - 16 Април 2021
1883
Депутатите задължиха Борисов да дойде в парламента

Премиерът в оставка Бойко Борисов днес не дойде в Народното събрание, както решиха вчера депутатите, но новите народни представители не се отказват да го докарат в пленарна зала. Мая Манолова предложи Народното събрание да задължи премиера Бойко Борисов да дойде при депутатите на следващото му заседание.

Това означава, че на 21 април, сряда, Борисов трябва да се яви в бялата сграда, където пише "Съединението прави силата". 

Днес Борисов трябваше да дойде в парламента, за да представи участието на България в Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19. Той обаче излезе в отпуск, за да подготви бъдещето правителство на ГЕРБ.

Това ядоса Манолова и тя поиска парламентът да го задължи да дойде и да представи плана следващата седмица.

Само довеждането му пред депутатите може да върне авторитета на парламента, категорична бе Манолова. Тя нарече Борисов “премиерът-беглец”. От парламентарната трибуна пък шефът на депутатите от “Има такъв народ” Тошко Йорданов нарече Борисов "Бистришкият тигър, превърнал се в заек".

"Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде за пореден път. Джипко-бибитков днес не дойде за пореден път. Прекрасно е, че той е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

След известен смут и препирни в пленарна зала, в крайна сметка Народното събрание реши:

Задължава министър-председателя да представи програмата на 21 април като точка първа.

135 депутати гласуваха “за” това предложение, а само 70 депутати от ГЕРБ бяха “против”.

Снимка: Агнес Методиева