Депутатите задължиха МС да направи доклада за бъдещето на "Марица-изток"

Казусът предизвика бурни разправии по време на пленарното заседание

Новини
11:46 - 18 Септември 2024
574
Депутатите задължиха МС да направи доклада за бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите решиха да задължат Министерския съвет да изготви доклад във връзка с изпълнението на решения на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса „Марица-изток“. В проектопрограмата за работа на депутатите бе предвидено това да се случи в четвъртък, но по предложение на "Възраждане" точката стана първа за днешния ден. Решението бе подкрепено със 152 гласа „за“, нула – „против“ и три – „въздържал се“.

В началото на заседанието лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна настоя ръководството на Народното събрание да преосмисли позицията си и да намери място за осъществяване на изложба, показваща палестинската гледна точка за конфликта в Газа.

„Народното събрание се покри с позор“, смята Костадинов. Сто процента съм убеден и го заявявам отговорно, че не е имало натиск от страна на Държавата Израел, за да не се осъществи тази изложба, каза той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ поиска и отпадане от дневния ред на разглеждането на законопроекта за промени в Закона за опазване на околната среда с вносители Станислав Анастасов от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Предложението му бе отхвърлено след прегласуване с 89 гласа „за“, 102 – „против“ и четирима „въздържал се“. Ганев заяви от трибуната, че предлаганите промени са „лобистки“. 

По предложение на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) народните представители решиха точка първа за четвъртък да бъде обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Вносител на измененията е Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН и група народни представители.

По предложение на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ депутатите гласуваха точка втора да бъде разглеждането на искането за освобождаване на Антон Славчев, като изпълняващ функциите на председател на КПКОНПИ. 

Народното събрание ще разгледа на първо гласуване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

Очаква се на първо гласуване да бъде обсъден и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма.

В предложения дневен ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон.

НС ще разгледа на първо четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Освен това се предлага да бъде разгледан законопроект за ратифициране на Споразумението относно Централноевропейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS IV), подписано в гр. Варшава, Полша, на 20 септември 2023 г., както и проект на решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“ със седалище Пловдив.

Точка първа от проектопрограмата за четвъртък, 19 септември, предвижда депутатите да изслушат служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков във връзка с неспазения законов срок от страна на Министерството на вътрешните работи за началото на Националния регистър за случаите на педофилия. 

В петък се очаква депутатите да обсъдят законопроект за ратифициране на актовете на Четвъртия извънреден конгрес на Всемирния пощенски съюз. Предвиден е редовен парламентарен контрол.