Десислава Танева: Няма заразено месо в търговската мрежа

Имаме пропуски при справянето с чумата по свинете, призна министърът

Топ
09:18 - 25 Юли 2019
3944
Десислава Танева: Няма заразено месо в търговската мрежа

До момента няма установено заразено месо, влязло в търговската мрежа. Всяка партида отива за проба за болестта преди да влезе в мрежата. Взети са всички мерки за недопускане на такова месо. Това стана ясно от думите на министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

Тя призна, че със сигурност е имало мерки, които е трябвало да бъдат предприети по-рано.

Относно критиките на Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, министърът заяви, че няма какво да каже, тъй като те явно са основателни предвид положението, в което се намира сектора.

Танева подчерта, че със сигурност свиневъдството ни е под огромна заплаха, затова трябва да се направи всичко възможно да се спре разпространението на заразата. Според нея най-важното условие е да не се гледат свине в личните стопанства.

На въпрос дали изградена ограда по границата с Румъния не е била бутафорна, тя посочи, че каквото и да е направено е по-добре да се направи, отколкото да не се направи.

Министър Танева заяви категорично, че няма опасност от екокатастрофа. Тя подчерта, че работи един от екарисажите във Варна.

По думите ѝ ветеринарните власти смятат, че унищожените животни трябва да бъдат загробени, за да се намали вероятността от разпространението на заразата. Танева уточни, че самите места за загробване се подбират според определени изисквания по наредба.

Земеделският министър увери, че заболяването не застрашава здравето на хората и не трябва да се всява паника.

Няма заразено месо в търговската мрежа, подчерта тя.

Танева поясни, че месото трябва да влиза в търговската мрежа само от регламентиран източник.

По повод обезщетенията след унищожаването на животните, тя посочи, че държавата е отпуснала достатъчно средства, но не се ангажира с точна сумаи допълни, че за нерегламентираните и личните стопанства няма как да има обезщетения.