ДФЗ дава 70 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Новини
14:02 - 03 Февруари 2022
1717
ДФЗ дава 70 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение през 2022 г., реши на свое заседание днес Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/.

Одобреният финансов ресурс е по 35 млн. лв. за всяка схема - "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците" и "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете".

Помощта по двете схеми за хуманно отношение се предоставя на стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко пет години.

През 2021 г. ДФЗ изплати на 288 земеделски стопани общо над 73 млн. лв. - 73 873 818 лв., по схемите за хуманно отношение към свинете и птиците.

Общо 67 свиневъди получиха 37 980 605 лв. по държавната помощ за хуманно отношение към свинете. 35 893 213 лв. за хуманно отношение към птиците получиха 221 стопани.

Предстои Министерството на земеделието и ДФЗ да изготвят указания за прилагане на схемите за хуманно отношение.

Управителният съвет на ДФЗ одобри днес и финансов ресурс в размер на общо 12,5 млн. лева по инвестиционни схеми за държавни помощи за т.г.

Десет милиона лева са предвидени за схемата за държавна помощ "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция". Със средствата ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от предходни приеми, както и одобрените проекти от предстоящия нов прием за 2022 г. по схемата.

По схемата за държавна помощ "Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко" се разпределят 2,5 млн. лева. С този ресурс ще бъдат финансирани поетите ангажименти по сключени договори от предходни приеми, а остатъкът може да се използва за изплащане на държавната помощ за реализирани проекти от предстоящия нов прием за 2022 г.

Предстои ДФЗ, съвместно с компетентните дирекции в МЗ, да изготви указания за предоставяне на помощите, които министърът на земеделието трябва да утвърди.