Диего Марадона изпързалян с допинга в САЩ'94?

Беше спокоен, когато даваше пробата, сподели тогавашният лекар на Аржентина

Спорт
11:08 - 26 Юни 2019
2272
Диего Марадона изпързалян с допинга в САЩ'94?

Четвърт век измина от най-незабравимото за България футболно лято, което обаче беше белязано и от най-големия допинг скандал със световна футболна звезда.

На днешния ден преди 25 години гръмна новината, че легендата Диего Марадона е хванат със забранен стимулант и няма да играе за Аржентина в последния мач от груповата фаза с България. 

Финалистите от предишното Световно първенство впоследствие загубиха от Пеневата чета с 0:2 без голямата си звезда в състава, а впоследствие отпаднаха от Румъния в елиминациите и приключиха безславно участието си на Мондиала. 

Сега, толкова години по-късно, проговори тогавашният лекар на националния отбор на Аржентина Роберто Пеидро, който изтъкна тезата, че едва ли не случаят с допинга на Марадона е бил манипулиран и това е една голяма конспирация срещу голямата звезда на "гаучосите".

"Диего се чувстваше много щастлив в САЩ. Той се разхождаше спокойно по улиците и абсолютно никой не го спираше. Обикновено той не можеше едно кафе да изпие, постоянно имаше хора около него, но в Щатите беше просто един от тълпата, никой не го познаваше."

"Влязохме в един магазин и той си купи часовник, а продавачът само го попита дали е тук за Световното. Той не знаеше кой е Марадона. И Диего беше щастлив, защото отиваше спокоен по заведенията и можеше да си почине от шума около него."

"Той беше спокоен и когато отиде да даде тази допинг-проба. Хвана медицинската сестра, която трябваше да му асистира, за ръката и смигна дяволито на жена си: "Виж с кого отивам в тоалетната". Даже допинг-ченгето, което чакаше там, беше негов фен и искаше автограф на всяка цена, а той се шегуваше с него."

"Той не знаеше, че ще даде положителна проба, защото не беше взел нищо умишлено. Просто му го бяха сипали. Диего пиеше аминокиселини и запасите му бяха свършили, затова си взе от САЩ. Но разликата е, че в САЩ слагат ефедрин в тях. Точно това се случи и видях анализа с очите си. Всички, които твърдят, че той е пиел коктейл от анаболи, са лъжци и измамници", заяви Пиедро. 

Един от играчите, които оказват най-голяма морална подкрепа на Марадона след този допинг-скандал е Христио Стоичков. Той праща поздравите си към аржентинеца през Пиедро, а на самия лекар му подарява своя фланелка.