Диетолог: Храните, които не трябва да ядем на закуска

Изберете пълнозърнеста каша, плодове, ядки, горски плодове, задушени пилешки гърди и риба

Актуални новини
08:35 - 07 Август 2024
3471
Диетолог: Храните, които не трябва да ядем на закуска

Закуската често се нарича най-важното хранене за деня и това не е случайно. Но има някои храни, които не трябва да се ядат сутринта. Списъкът на най-вредните храни за закуска изброява ендокринологът Елена Губкина.


Според лекаря по-добре да не закусваме с корнфлейкс или шоколадови топчета сутрин. Те съдържат твърде много изкуствени добавки и захар, а това води до рязка загуба на енергия много скоро след хранене.

Кроасаните, кифличките, поничките и други сладкиши не са подходящи за закуска поради съдържанието на захар и мазнини. Губкина обяснява, че такава храна сутрин води до инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет.

Ендокриноложката препоръчва да не се ядат колбаси и бекон сутрин, тъй като те са трудни за смилане и усложняват функционирането на стомашно-чревния тракт.

Сутрин трябва да изключите енергийните напитки и прясно изцедените сокове, посочва тя. Те причиняват дехидратация и скокове в нивата на кръвната захар.

Лекарят съветва също да се намали консумацията на млечни продукти в комбинация с кисели плодове. Подобен микс заплашва да затрудни храносмилането.

Губкина посочва, че първото хранене подобрява мозъчната функция с 30%, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, метаболитните нарушения и стомашно-чревни проблеми. Затова е най-добре да изберете пълнозърнеста каша, плодове, ядки, горски плодове, извара, омлет, зелен чай, варени или задушени пилешки гърди и риба.