Диктовката няма да бъде част от изпита за 4-и клас през следващата година

Тя ще бъде заменена с текст за редактиране

Общество
10:45 - 29 Септември 2024
684
Диктовката няма да бъде част от изпита за 4-и клас през следващата година

Министерството на образованието обяви новите модели на националното външно оценяване за учениците в 4., 7. и 10. клас, които са налични на сайта на ведомството. Тези модели са от съществено значение, тъй като определят основната структура, по която учениците ще се подготвят за тестовете. Обикновено те се публикуват в началото на учебната година, за да имат учениците достатъчно време да адаптират подготовката си.

Както беше съобщено от МОН, диктовката в изпита по български език и литература за 4. клас ще бъде заменена с текст за редактиране. Въпреки това, ще се проведат езикови задачи, които досега бяха част от диктовката, като техният брой нараства от 10 на 13. Чрез тези задачи ще се оценява познанието на книжовните норми, основополагащи за езиковата култура, а литературните задачи ще проверяват уменията за разбиране на текста, пише Сега.

Втората част на изпита, наречена "литературни задачи", заменя предишното "Текст за четене с разбиране и тестови задачи", като общият брой на задачите нараства до 11. Третата част от теста, включваща речева задача с творчески елемент, остава същата и предвижда създаването на кратък текст (от 3 до 7 изречения) с помощта на словесна и/или визуална опора.

Времето за решаване на теста остава 60 минути, а учениците със специални образователни потребности получават до 30 минути допълнително време.

Промени са настъпили и в изпита по математика за 4. клас. Тестът отново ще включва 25 задачи, но с различен разпределение между типовете. В предишния формат имаше 18 задачи с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, 1 с разширен свободен отговор и 1 текстова задача с три подусловия. През учебната 2024/25 година задачите с избираем отговор ще намалеят на 16, с кратък свободен отговор - на 4, а задачите с разширен свободен отговор ще се увеличат от 1 на 4. Задачата с разширен свободен отговор, съдържаща три подусловия, ще остане една.

В моделите на изпитите за 7. и 10. клас не са наблюдавани съществени промени.