Димитър Бъчваров пред Lupa.bg: Нищо страшно! Еврото няма да удари доходите, нито цените ще скочат

Новини
14:30 - 01 Юли 2021
4297
Димитър Бъчваров пред Lupa.bg: Нищо страшно! Еврото няма да удари доходите, нито цените ще скочат

Новината за въвеждане на еврото е добра. Този ход ни приобщава към най-вътрешния и доверен кръг на ЕС, няма никакво съмнение. Повод за еуфория няма, нищо особено няма да настъпи. Ще изгрее слънцето, ще има известен паралелен период евро-лев, обобщи вестта за приемане на европейската валута през 2024 г. икономистът Димитър Бъчваров.

Експертът увери, че хората ще се убедят, че нищо страшно няма да се случи с въвеждането на евровалутата. 

Не мога да разбера скептиците по темата, явно говорят емоционално.

Да, някои страни се въздържат от тази стъпка, но те имат много силна валута и много силни традиции. Т.е. въздържат се тези, които считат, че Централната им банка владее положението по-добре от Европейската централна банка. Това би било основание, но при нас нещата не стоят така - ние сме във валутен борд. 

Валутният борд е тотално фиаско, ние не можем да организираме централна банка на ниво и по тази причина сме въвели валутния борд и ние нямаме друг начин да излезем от него, тъй като ще настъпи политическа катастрофа, ако някой каже: „Отменям валутния борд”, обясни икономистът.

През ЕЦБ и еврото обаче това ще стане по най-елегантния начин. Фактически ние консумираме доверие от много по-висока експертна институция, много по-политически, с много по-голям политически интегритет. Не мога да разбера опасенията на експертите, които са против идеята, явно има някакви зависимости, допуска Бъчваров.

Що се отнася до твърденията, че еврото ще унищожи националната ни валута, икономистът отвърна: "Ами Германия и Франция унищожиха националната си валута, също Белгия, Нидерландия. Нашата също ще остане в историята, макар че е имало моменти, в които българинът се е гордял с нея. Да, има с какво да се гордеем, има с какво и да не се гордеем, смята преподавателят в НБУ.

"Чисто прагматичните ползи от въвеждането на еврото на пръв поглед не изглеждат кой знае колко големи...Някой да се напъва да обяснява, че като приемем еврото, лихвите по кредитите драстично щели да спаднат и ще стигнем западните. Не е точно така, макар че те бездруго вече ги стигнаха. Не е това основното. Но важното е, че стигаме в този вътрешен кръг на доверени държави, който си помагат една на друга", заключи икономистът.

Дали ще прибързаме с въвеждането на новата валута? "Има една основна причина, за която "специалистите" не говорят. Да, валутният борд има страхотни предимства – той стабилизира валутата, донесе сигурност. Но е важно да се знае, че паричната маса не съответства на икономиката, тази връзка е разкъсана.

Т.е. ако някой налее голямо количество средства, ще се появи парична маса, която няма общо с икономиката. Или ако икономиката процъфти, но няма външен приход на валута, тя ще започне са се задръства.", смята Бъчваров.

Основното предназначение на една централна банка не е нищо друго, освен да поддържа равновесие между парите в обръщение в икономиката и произведените стоки и услуги. При нас това равновесие е премахнато с борда.

Единствено когато влезем в ЕЦБ тя ще се грижи за това равновесие, макар и през нашата банка. Т.е. ще се възстановят тези функции на нашата банка и с одобрението на ЕЦБ ще получаваме съответните емисии, съответстващи на нашата икономика. Това равновесие е много важно, предупреди експертът.

На въпрос ще паднат ли доходите, при въвеждане на еврото, защото това е основна тревога на хората, Бъчваров отвърна:

"Защо да спаднат доходите? Няма нито една страна, в която доходите да са спаднали, дори в тези, които по принцип за донори – нито в Германия, нито във Франция или Нидерландия доходите са спаднали. Няма никакво основание за подобни тревоги.

Някои казват, че цените ще се повишат – и за такива притеснения също няма никакво основание.", увери той.

Променя се мащабът на цената, но това е едно, стойността е друго. "Това са, твърдения, плод на известно незнание и добър терен за политически спекулации. Може би зад всичките тези загрижености се крие нещо друго. Вероятно някакви други интереси, предположи Бъчваров.        

Относно паралелният период от месец, в който ще важат и левът, и еврото, той смята, че е малко кратък, но няма проблем БНБ да го увеличи. 

Откровени глупости и невежество нарече приказките на експерти, че курсът лев-евро може е 20 към 1. Отникъде не следва това. 1,95583, това е курсът, каза Бъчваров.

Коя евроинституция би имала подобна претенция?, зададе той риторичен въпрос.

"Чувал съм от дипломирани, титуловани икономисти – професори и доктори, които твърдяха, че левът бил подценен или надценен. Това е такава потресаваща глупост. Все едно някой да твърди упорито, че 1 кг е по-голям от един метър. Левът нито е подценен, нито надценен, защото левът към еврото е в някакъв мащаб. Спокойно можем да направим 1000 лева 1 евро, това нищо няма да промени мащаба на цената, стойността ще остане същата. Такива глупости съм чувал дори от професори, изумен е Димитър Бъчваров.

Важно е как ЦБ влияе на тези политики и курсове, тя е в по-сложният вариант на валутната устойчивост на страната.

Всъщност левът е евро. При въвеждането на борда, дори спорехме – трябва ли да има национала валута, дори такива спорове имаше. Всъщност сега левът е купон за евро. Едно време в „Кореком” имаше т.нар бонове. Сега е същото - левът е бон, купон за евро. Той няма самостойна функция в момента. Съществуването му е за да се запазят националният герб, символи и т.н. 

Страните във Валутен борд нямат собствена валута или поне в 90 процента нямат. Но в България нямаме най-твърдият валутен борд.

Ако бях на място на Централната банка, щях да увелича преходния период с лев и евро, за да свикнат хората. Даже да имат избор – дали да си получат парите в лева или евро, както изберат, даде позицията си икономистът.

Димитър Бъчваров е убеден, че работодателите няма да злоупотребят при смяната на валутата и заплатите да се намалят.

Ще има регулация, няма да стане току така. Няма по радиото да обявят– от днес сме на евро, всеки да прави каквото иска. Това не може да бъде. Ако някой си прави такива сметки, то значи той е зачеркнал държавата. Впрочем много хора са я зачеркнали България, но правят груба грешка, заключи експертът.