Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Каракачанов е съдружник на Миню Стайков?

Политика
17:40 - 16 Юли 2019
18614
Димитър Байрактаров пред Lupa.bg: Каракачанов е съдружник на Миню Стайков?

Наистина ли руски хакер е устроил кибератаката на НАП?! Дали тази версия се пробутва, защото е удобна на управляващите? Пробивът не е ли заради закупуването на изтребителите Ф-16, както предположи вътрешният министър Младен Маринов? На тези и други въпроси отговаря пред Lupa.bg журналистът Димитър Байрактаров.

- Г-н Байрактаров, наистина ли руски хакери удариха системата на НАП?

- Защо някой реши, че руски хакер е пробил сървърите на НАП?! Лична карта или международен паспорт ли е представил, за да се твърди това?! Защо да не е германец, защо да не е американец или пък турчин? Смешно е да се лансира версията за руски хакер, който е източил личните данни на милиони българи от НАП.

- Кой може тогава да е извършил кибератаката в НАП?

- Трябва да си зададем въпроса как така толкова лесно българските институции стават жертва на такива атаки и дали изобщо става дума за атаки. Нека да припомним случая с Търговския регистър. Дали някой се поинтересува каква беше причината за рухването му? Мога да ви изложа много интересна версия, която почива на доказателства. Няма никаква хакерска атака. Някой целенасочено бе изключил от контакта охладителната система на сървъра. Чак след като започна да прегрява сървърът, се усетиха някои велики програмисти и компютърни специалисти, че е машина и работи при определена температура. Някой искаше да прикрие интересни неща, които се съдържаха в регистрите.

- Например?

- Например „Апартаментгейт”. Как така данните в имотния регистър за определени апартаменти на определени министри, вицепремиери и т.н., съдържаха застроена площ от нула квадратни метра? Кой ги е въвеждал при нула квадратни метри застроена площ?! Такъв беше случаят с жилището на вицепремиера Красимир Каракачанов. Как така бяха прочистени някои информации и данни, съдържащи се в регистъра, касаещи фирмите и обръча от фирми на ВМРО? Те имат десетки хиляди неплатени данъци. Нека да се върнем към въпроса за НАП. Там има дълги списъци на нейни длъжници, които най-вероятно вече не съществуват или ще бъдат удобно прочистени. Сред тези длъжници са лидери на партии и други управници.

- Заговорихте за министър Каракачанов. Има ли интересна информация за него в НАП?

- Правейки свое журналистическо разследване, цъфна неговата връзка с приватизационния холдинг МТМ. Там цъфнаха и приватизационните бонове на съпругата му, която е прокурор в Софийска градска прокуратура. Как така толкова години тези хора не са си декларирали свои ценни книги в декларациите? Къде са били всички проверяващи институции – Сметна палата, НАП, прокуратура... Можем ли да считаме, че тези институции работят като бухалка срещу определени журналисти, граждани? На мен като журналист само за 1 година са ми извършени 5 данъчни проверки.

- Получихте ли отговор на сигнала, който подадохте за Каракачанов и неговия апартамент, придобит на ниска цена?

- Не. Още се чудя как семейството му е живяло с 213 лева на месец, за да може да придобие този апартамент. Задавайки този въпрос, изведнъж се появи нова декларация, в която е посочена сума от 50 и няколко хиляди лева доход на съпругата му. Как се случва това, като законът казва, че можеш да коригираш декларацията си в рамките на месец?

- Димитър Хазърбасанов също е част от МТМ холдинг.

- Аз го свързвам с един човек, който в момента е в ареста. Това е Миню Стайков. Ако сте обърнали внимание, член в Надзорния съвет на холдинга е Каракачанов. На 12 октомври 2016 г. лидерът на ВМРО пише писмо до МТМ холдинг, с което иска да бъде заличен като член на Надзорния съвет. По това време Каракачанов е заместник-председател на Народното събрание и в неговата декларация за конфликт на интереси не се споменава нито дума за холдинга. Макар той да е в ликвидация, продължава да извършва дейност.

- Знаете ли какво се случва с личните данни на хората, използвани за пръстовите отпечатъци?

- Говореше се, че те са в една турска фирма, после, че са в американска... И всичко това на фона на бързото развитие на донорството. Здрави самотни хора може да започнат да изчезват, защото органите им ще бъдат използвани за спасяване на богати хора. Правят си каквото си искат. Вземат хората за огромни балъци.