Димитър Ганев: Може да има някакви задкулисни проблеми, свързани с регулаторите

Нови избори? А нови партньорства има ли?, пита политологът

Новини
21:56 - 18 Март 2024
3467
Димитър Ганев: Може да има някакви задкулисни проблеми, свързани с регулаторите

"След пресконференциите на ГЕРБ и ПП-ДБ, които изглеждаха много драматични и с висок градус, фактът, че се взе мандат, е положителен. Явно ще се направи последен опит да се изгради консенсус", заяви Димитър Ганев.

"Изненадващите пресконференции в неделя вечерта са епизод от преговорния процес, кризисен епизод без съмнение. Струва ми се, че спорът е свързан с някои от имената в Министерския съвет. Защото в разпространеното в неделя вечерта споразумение не виждам нещо, което да е проблемно за някоя от двете страни, предвид двата документа, разпространени преди това - меморандума, предложен от ПП-ДБ, и предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение. Доколкото може да се ориентираме в тази ситуация, имена в състава на МС изглеждат проблемни за някой от партньорите и това трябва да се изчисти.

Явно по имената ще се търси консенсус в следващите часове и дни, защото Мария Габриел каза, че споразумението е неразривно свързано със състава на кабинета, и това е нормално", допълни политологът.

"Всъщност казус с БСП няма, защото ГЕРБ-СДС плюс ПП-ДБ плюс БСП нямат 2/3 мнозинство, а 155 депутати. Вариантът за плаващо мнозинство без ДПС е единствено ако се постигне консенсус с БСП и ИТН. Много трудно ми се вижда изведнъж две опозиционни партии да бъдат въвлечени в процес на формиране на мнозинство от 2/3, без да са участвали досега в някакви разговори и партньорства. Затова ролята на ДПС в някакъв смисъл се подразбира - вероятно остава партньор на некоалицията там, където се изисква мнозинство от 2/3", каза още Ганев.

"Казусът с регулаторите вероятно създава проблеми, но те не придобиват публичен характер, защото едва ли някой се дърпа да подпише текст, че съставът им трябва да е с високи нравствени, професионални и морални качества. Може обаче да има някакви задкулисни проблеми, свързани с регулаторите.

Мария Габриел има едноседмичен срок да върне мандата, изпълнен или не. Струва ми се, че вариантите за избори и за кабинет са сходни като проценти. Но с каква теза ще излязат ПП-ДБ и ГЕРБ при едни нови избори? Недоволни са от партньорството? Това е легитимна теза, но на въпрос: "А какво партньорство ще изградите след изборите?", какъв е отговорът? Има ли алтернативно партньорство за ПП-ДБ и ГЕРБ? Аз смятам, че няма на този етап. Ако съдим по социологическите проучвания структурата на разпределението в НС ще бъде сходна.
Политическата логика сочи, че трябва да се разберат, но не винаги логиката побеждава. Очевидно има натрупано напрежение и в някакъв момент някой може да хвърли кърпата", завърши Димитър Ганев пред "24 часа".