Димитър Главчев при президента за спорните министри

През последните дни възникна сблъсък между Румен Радев и служебния премиер за рокадите в кабинета

Политика
09:18 - 19 Април 2024
1900
Димитър Главчев при президента за спорните министри

Служебният премиер Димитър Главчев е на среща при президента Румен Радев. Срещата е във връзка със спорните министри. 

През последните дни възникна сблъсък между президента и служебния премиер за рокадите в кабинета. Димитър Главчев поиска смяна на двама министри само няколко дни, след като самият той предложи състав на служебното правителство.

Това са министърът на земеделието Кирил Вътев и министърът на външните работи Стефан Димитров. Именно позицията за министър на външните работи породи политическото напрежение. Главчев предлага това да е Даниел Митов.

Държавният глава отправи критики, че за правителството е номиниран заместник-председател на партия ГЕРБ. Вчера Радев каза, че има отговорност за запазване на политическото благоприличие в служебното правителство.

От Брюксел Димитър Главчев отговори, че остава категоричен за имената на новите министри. Той заяви, че ако президентът не подпише указа за смяна, то тогава Радев трябва да носи отговорност за това правителство.

Очаква се на срещата Димитър Главчев и Румен Радев да обсъдят въпросите ще има ли смяна на министри и кой носи отговорност за служебното правителство след промените в Конституцията – президентът или премиерът. За да се случи смяната на министри, президентът трябва да подпише указ.

На 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

А на 16 април стана ясно, че Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет - Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

На 17 април държавният глава отправи покана към Димитър Главчев - да се срещнат в петък и да коментират предложенията му.