Димитър Стоянов пак: Каквото сме дали, дали сме на Украйна

Украйна
14:51 - 08 Март 2023
2413
Димитър Стоянов пак: Каквото сме дали, дали сме на Украйна

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“. Това заяви министър Димитър Стоянов на неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз в Стокхолм. На нея бяха обсъдени развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM) и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Министър Стоянов изтъкна ролята на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за инициирането на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. „Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача. Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, посочи той.

„Ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности. В изпълнение на решението на Народното събрание,  военна техника и боеприпаси бяха транспортирани в Украйна по-рано тази година“, посочи министър Стоянов. Той отбеляза, че наред с военно-техническата подкрепа, страната ни участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.  

На форума министрите на отбраната обсъдиха и актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза, както и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността.