Димитър Стоянов: Риск има, заплаха - няма

До края на седмицата ще има готов анализ какво можем да пратим на Украйна

Политика
18:16 - 16 Ноември 2022
1886
Димитър Стоянов: Риск има, заплаха - няма

"Тревожно е, че са загубени два човешки живота. В Украйна все пак се води война. Изключително сериозни удари е имало вчера. Най-вероятно се е отклонила украинска ракета от С-300." Това каза по БТВ министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

"Беше заседание на комитета на НАТО. Коментирахме детайли, които няма как да коментирам. Доста технически данни бяха коментирани. И дали има заявка за водене на разговори по чл. 4. Такова искане няма постъпило от Полша.  В дневният ред влезе точката за Полша. Рискове има за страната ни, но пряка заплаха - не. Много страни членки на НАТО дават оръжие и те не са в конфликт. 

Трябва да се помогне на страната - жертва. Правим задълбочен анализ, за да гарантираме това, с което разполагаме. И това, което е в повече, да бъде дадено. До края на тази седмица ще бъде готов анализа. Няма да допуснем нашата отбранителна способност да бъде намалена. Ще бъда консервативен. 

Разглеждаме различни оферти. Няма писмо и предложение от Нидерландия. Може би тази увереност има от една статия в нидерландския печат.  Още юни месец изпратихме писмото до Нидерландия. Отговорът е, че към този момент Нидерландия няма възможност. Има сега нов документ със запитване. Става дума за подготовка на наши пилоти на Ф-16. Холандия чака да получи Ф-35 и ще отпаднат Ф-16, които са на доста години. Не е вярно, че саботираме процеса. В писмото от днес казваме, че България отново би желала да получи такава оферта.