Димитър Стоянов: Украинските войници са герои

Политика
12:25 - 17 Ноември 2022
2549
Димитър Стоянов: Украинските войници са герои

„Ние трябва да продължим да укрепваме нашата солидарност и сътрудничество за постигане на целите на инициативата SEDM“, каза министър Димитър Стоянов при откриването на Годишната среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Срещата се провежда в София в рамките на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Процесът SEDM е създаден през 1996 г. като механизъм и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество и повишаване на сигурността и стабилността в тази част на Европа.

Министър Стоянов акцентира върху значителната роля, която Процесът играе вече повече от четвърт век в укрепването на добросъседските отношения и в евроатлантическата интеграция на държавите от региона. Той подчерта съществения принос на SEDM за справяне със съвременните заплахи пред сигурността. „Изпълнената с предизвикателства обстановка в региона и в света укрепва увереността ни, че в тези тревожни времена трябва да останем заедно, за да запазим мира, сигурността и стабилността“, каза Стоянов пред участниците във форума, сред които са колегите му от Румъния, Грузия и Молдова.

Тазгодишната среща на министрите на отбраната в София преминава под знака на предизвикващите тревога и възмущение събития на територията на независима Украйна, която е една от членуващите в Процеса държави.

„Ние следим с огромна загриженост конфликта, който оценяваме като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война. Бих искал да изразя нашата солидарност и дълбок респект към смелостта, твърдостта и героизма на украинския народ и украинските въоръжени сили в борбата им за отстояване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза министър Стоянов.

„От създаването си Процесът SEDM успешно насърчава мира, взаимното разбирателство и придържането към нашите споделени ценности и е признат за значима регионална инициатива“, каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, под чието ръководство е ротационното председателство на SEDM.