ДИВ СКАНДАЛ: Гешев влезе в дебата за кабинета

Любен Дилов-син потвърди новина на Lupa.bg - Корнелия била готова на съюз с ГЕРБ, главният прокурор я уплашил

Политика
14:53 - 06 Юни 2023
11069
ДИВ СКАНДАЛ: Гешев влезе в дебата за кабинета

Главният прокурор Иван Гешев "влезе" в дебата в парламента за съставянето на редовния кабинет, макар и ротационен, между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Какво се случи? Депутатът от ПГ на ГЕРБ Любен Дилов-син обяви от трибуната на Народното събрание, че "един разговор с Гешев" е променил решението на председателката на БСП Корнелия Нинова за участието на левицата в управлението с първия мандат - този на ГЕРБ.

Така Дилов потвърди новината на Lupa.bg отпреди няколко седмици, че да, в действителност в хода на преговорите за правителство, са водени разговори с Нинова от страна на работната група на ГЕРБ, а може би дори и Бойко Борисов, но тя отказала от страх, че също може да попадне под залповете на прокуратурата - заради оръжейните сделки, сключвани по времето, когато тя бе министър на икономиката и индустрията в кабинета на Кирил Петков. 

Думите на Дилов предизвикаха бурна реакция в пленарната зала. И наложиха повече от 5-минутно лично обяснение от страна на Нинова, която не отрече казаното от депутата от ПГ на ГЕРБ. Но заяви смело, че именно БСП била единствената, в чиито редици прокуратурата е влизала в опит да извърши "вътрешнопартиен преврат".

Защото тъкмо на нея обвинението е искало да връчва призовки на нейни колеги, викало я е на разпит и е изисквало документацията от заседанията на ръководните червени органи за начина, по който се е стигнало до изключването на ексдепутата и член на Столетницата Кирил Добрев, стигнало до ВКС. 

"Такова нещо да ви се е случало? Не.

Защото досега Гешев ви пазеше и вие го употребявахте срещу политическия опонент. А нещо между вас се обърка, вие си знаете какво.

И сега Гешев води операция "Чисти ръце". А вие - чрез противоконституцонни закони - се опитвате да я ограничите. Тези, които той ви пазеше, сега тръгнахте срещу него, защото реши да разкрие цялата истина за вас. Ние го поощряваме за това", изригна Нинова срещу ГЕРБ. 

И предупреди, че "бащата на хаоса", като визира конкретно президента Румен Радев, е получил нови аргументи да продължи да осъществява действията си, включително срещу БСП.