Длъжници на държавата със забрана да изнесат повече от 30 бона на ръка

Владислав Горанов пусна обществено обсъждане на поправките във Валутния закон

Икономика
14:07 - 08 Октомври 2019
1553
Длъжници на държавата със забрана да изнесат повече от 30 бона на ръка

Граждани, които имат публични задължения, няма да могат да пренасят през граница парични средства в размер на 30 000 лева. Това предвиждат промени във Валутния закон, които Министерството на финансите преди дни пусна за обществено обсъждане. Контролът по тази мярка ще се осъществява от митническите органи, след като са получили по служебен път информация за наличието на публични задължения. Предложенията са заложени от финансовия министър Владислав Горанов и вероятно ще бъдат приети от Народното събрание до края на годината.

Ограниченията, които сега се записват във Валутния закон, са залегнали и в европейското законодателство. Затова от финансовото министерство уточняват, че компетентните органи следва да бъдат оправомощени да упражняват необходимия ефективен контрол върху движенията на пари в брой, уточнява в. "Банкер". 

Освен това в мотивите към законопроекта е разяснено, че ограничението не е в противоречие с Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 година относно контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Общността, както и с нормите на съюзното право, определящи принципа на „свободно движение на капитали“.

Измененията във Валутния закон предвиждат и промени в санкциитe при недеклариране на парични средства или благородни метали и скъпоценни камъни и изделия. Новата санкция ще е в размер на една пета от стойността на недекларираните средства, ако деянието не съставлява престъпление. В проекта е предвидено още и когато предметът на нарушение е укрит по специален начин наказанието да е глоба в размер на една четвърт от стойността на недекларираните парични средства или благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях.

Причината за промените в санкциите е, че през юли тази година Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради недостатъчно ефективни и непропорционални на извършените нарушения санкции в съответния закон и Наказателния кодекс. Досега санкциите за недеклариране на средства над 10 000 лв. бяха глоба до 3 000 лв. за физически лица и до 6 000 лв. за юридически.