Днес е „синият понеделник“ - най-депресиращият ден в годината

На 15 януари нивата на щастие падат до най-ниските си стойности за годината

Новини
12:35 - 15 Януари 2024
2631
Днес е „синият понеделник“ - най-депресиращият ден в годината

"Синият понеделник" (Blue Monday) е обявен за най-депресиращият ден от годината. И да, тази тенденция е свързана до голяма степен с работата и бизнеса.

През 2005 г. британската компания Sky Travel започна да обозначава третия понеделник на януари всяка година като "Син понеделник". Компанията твърди, че това е денят, в който нивата на щастие падат до най-ниските си стойности за годината.

Според доцента по психиатрия Самър МакКътчън туристическата компания използва този маркетинг трик, за да "увеличи растежа на бизнеса, като твърди, че е намерила най-депресиращия ден в годината и се надява, че ще насърчи клиентите да пътуват повече през това време".

Не е ясно как да накараш хората да се чувстват по-нещастни може да направи по-добри бизнес резултати, но ще оставим на вас да прецените, като само ви кажем, че Sky Travel вече не работи. Този трик обаче беше доста успешен в привличането на вниманието към себе си, тъй като наследството на "Синия понеделник" в крайна сметка надживя компанията.

Статия на CNN от Кристен Роджърс и Роб Пичета идентифицира психолога Клиф Арнал, като изобретател на формулата на депресията:

[W+(D-d)] x TQ, разделено на M x NA.

В това уравнение W означава времето, D вашия дълг, d месечната ви заплата, T времето след Коледа, Q за времето, откакто не сте се отказали от нещо, M за ниски нива на мотивация и NA за необходимостта от предприемане на действия.

Всичко това може да изглежда някак научно. Проблемът обаче е, че формулата всъщност не е подкрепена от научни доказателства.

Противно на това, което може да показва тази формула, не всеки е предопределен да се чувства по същия начин по време третия понеделник на януари в дадена година.

Всъщност този ден може да бъде щастлив за много хора.

Несъмнено някои от вас днес ще срещнат любовта на живота си, ще родят деца, ще спечелят някаква награда, ще чуят за голяма промоция, ще прекарат време с важен човек, ще ядат много суши или ще срещнат някакъв друг вид успех. Не забравяйте, че нито един ден в годината не е страхотен за всички или ужасен за всички, предава bTV.

Сега има причини, поради които януари като цяло, а не конкретен ден от януари, може да бъде особено труден за много хора. В Северното полукълбо от ноември до февруари денят става по-къс. По-малкото излагане на слънчева светлина може да повлияе на отделянето на мелатонин по начини, които могат да повлияят неблагоприятно на настроението, енергията и съня. Освен това по-студеното и по-неблагоприятно време може да ви попречи да извършвате дейности на открито, които обикновено бихте харесали.