Днес е денят за размисъл преди балотажа

Не се допуска предизборна агитация

Топ
09:04 - 02 Ноември 2019
2722
Днес е денят за размисъл преди балотажа

Днес е ден за размисъл преди втория тур на изборите за местна власт. В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от exit poll за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат до приключването на изборния ден в 20.00 часа на 3 ноември.

„В 105 общини ще има избори за кмет на община, в 441 кметства ще има избори за кмет на кметство, а в 31 района ще има втори тур за кмет на райони. Това са последните окончателни данни, след като бяха повторно въведени в ЦИК". Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Този път гласуваме с бюлетина само за кмет на община, кмет на район или кмет на кметство, в зависимост от това къде има втори тур на местните избори”, каза още той.

На втория кръг от изборите в бюлетината отново ще има квадратче „не подкрепям никого", което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него.

„Квадратчето „не подкрепям никого" има значение единствено за избирателната активност. На втори тур избран ще бъде този кандидат, който е получил най-много действителни гласове", каза още говорителят на ЦИК.