До края на април решават как да плащат на болниците, за да не фалират

Парите за лечебните заведения могат да се вземат от НЗОК, каза шефът на БЛС д-р Иван Маджаров

Политика
21:37 - 22 Март 2020
2297
До края на април решават как да плащат на болниците, за да не фалират

До края на април правителството и здравният министър Кирил Ананиев заедно с Лекарския съюз трябва да решат по какъв начин болниците ще бъдат компенсирани финансово, за да не фалират и да има пари за заплати на работещите в тях.

Заради епидемията от коронавирус в момента са преустановени всякакви планови операции и прегледи с изключение на лечение на спешни, онкоболни и пациенти на хемодиализа, както и ражданията. А финансирането на лечебните заведения е на база извършена дейност през клинични пътеки, така че на практика то ще спре.

На срещата на премиера Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и министрите с президента Румен Радев в четвъртък, на която обсъждаха мерките за борба със заразата, министър Ананиев обясни, че екипът му работи в тази посока.

“До края на март болниците ще получат достатъчно добри средства, защото февруари имаха сравнително добра дейност. Нямаше още епидемия от коронавирус, а грипна, която леко сви посещаемостта, но не беше в такива мащаби”, обясни д-р Иван Маджаров, шеф на Българския лекарски съюз, пред “24 часа”.

До края на април обаче решение трябва да се вземе. Варианти имало, а парите, ако не са от държавния бюджет, можело да се покрият от здравната каса, обясни Маджаров. Но рискът е да има драстичен спад в събираемостта на здравни вноски, какъвто се очаква за април.

Иначе начините за финансиране на болниците в тази ситуация са авансово изплащане на средства чрез анекс между лекарския съюз и касата или промени в Закона за здравното осигуряване, с които да се вземе решение, че в условия на епидемия и извънредно положение те минават на централно финансиране, а не заплащане за дейност, обясни Маджаров.

“Водим разговори, има разбиране за това, че всички лечебни заведения трябва да бъдат компенсирани. Не може да бъдат оставени, защото здравната система ще рухне. Тя е построена за едно спокойно време. Заплащането за извършена дейност е финансиране, което в условия на епидемия, криза и изобщо на извънредно положение не е добро”, каза шефът на лекарския съюз.