Добра вест в Lupa.bg: Джимо твори след инсулта

Новини
19:00 - 03 Април 2019
3818
Добра вест в Lupa.bg: Джимо твори след инсулта

Димитри Иванов се възстанови след инсулта и отново пише. Джимо, както го знаят неговите приятели, претърпя тежък мозъчен удар в началото на януари. Медиците обаче успяха да го върнат към живота и 87-годишният журналист и преводач отново твори, доволни са колеги на легендата.

Водещият коментатор от „Всяка неделя”, "Наблюдател" и „Панорама” от години е колумнист на в. „Сега”. Текстовете му са симбиоза между художествената литература, публицистиката и критика по злободневните теми от съвремието. Анализите му са изпълнени и с лични спомени за събития и хора, избеднели в общественото съзнание. След като Иванов получи инсулт, рубриката за кратко бе преустановена, но отскоро автора я поднови. Текстовете излизат два пъти месечно, винаги в сряда. Днес, 3 април, доайенът е публикувал поредния си текст.

Димитри Иванов е роден на 1 януари 1932 г. в Асеновград. Дълги години работи в БТА. След това представя новините в предаването на БНТ „Всяка неделя”. Сред водещите на седмичното обзорно политическо предаване „Панорама”. След 1989 г. заедно с Тома Томов води седмичното предаване „Наблюдател”. Прави много интервюта със световноизвестни политици, писатели и журналисти.

През 2002 г. Димитри Иванов получи орден „Стара планина” за изключителни  заслуги в областта на журналистиката и по повод 70 години от рождението. В края на 2004 г. бе отличен с „Черноризец Храбър” за цялостно творчество. През юни 2008 г. на фестивала Mediamix'08 в Албена отнесе награда и за цялостен принос в медиите. Джимо е превел от английски език много американски писатели. Автор е на предговори и послеслови към романи, повести и сборници с разкази. Самият той се зарича, че никога няма да напише своя книга.