Доц. Александър Христов: Ще ударим дъното по избирателна активност през октомври

Спасението е в системните партии, твърдите електорати омекват, категоричен е експертът

Новини
09:20 - 18 Септември 2024
1678
Доц. Александър Христов: Ще ударим дъното по избирателна активност през октомври

"Картината е тъжна, но очаквана и позната. Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни". 

Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в момента, в който хората усетят безизходица. По думите му обаче тези конспиративни теории намират форма с

появата и с много гласове за временни и странни явления от типа на "Величие".

Според него това е една от потенциалните опасности - търсене на някаква форма на свръхестествено решаване на проблемите. 

Второто е парадоксът, че въпреки силното разочарование, има хора, които биха продължили да излизат и да гласуват, което говори за все още неугаснал интерес към изборите, коментира доц. Христов. Той прогнозира, че избирателната активност на изборите през октомври ще бъде съвсем ниска, като може да ударим и

рекорд по дъно на избирателна активност в последните години.

Твърдите електорати омекват, констатира още анализаторът в предаването "Преди всички". Това е в резултат на процесите на разпад при някои от партиите със сериозни твърди електорати - БСП и ДПС, обясни той. Според него това прави изхода от тези избори непредвидим. Само една партия все още има твърд електорат - това е ГЕРБ, смята той и добави за ПП-ДБ, че те имат малък, но сравнително твърд електорат.

"Не виждаме никакви сигнали от никоя по политическите сили, че започват да се готвят много активно за изборите на 27 октомври. Причината за това са и вътрешните неуредици при много от партиите.

Не очаквам някаква шумна, грандиозна и феноменално силна кампания от когото и да било.

По скоро ще търсят начини как да мобилизират омекващите ядра и някакви по-близки периферии", отбеляза доц. Александър Христов.

Той коментира и разлома в ДПС. За него марката, абревиатурата е всъщност основата. По думите му обикновено там, където остава основата, там винаги се насочва по-съществената част от гласовете. Засега основата е останала у Пеевски, но пък идеологията беше "отмъкната" от Доган, подчерта той. В този смисъл, по думите му,

е изключително трудно да се предвиди кой ще вземе повече гласове. 

Корнелия Нинова мина като разрушителен тайфун в БСП и нанесе много сериозни поражения на партията, категоричен бе Христов. Според него да се сглоби нещо ново от 10 стари - никога не се получава. 

По думите му и ГЕРБ е в сложна ситуация. "В момента те мълчат, може би се ориентират в обстановката и търсят каква заявка да направят. Надеждите за стабилност, доколкото съществуват въобще, основно са насочени към тях", изказа мнението си той. Но предупреди, че ако Борисов реши да влезе в някаква сглобка с Пеевски, това ще е пагубно за него. 

Според анализатора спасението е в системните партии, колкото и разпадащи да са те.

Има вероятност да излезе нещо като "Величие" или "Меч", което да обере някакъв приличен вот,

прогнозира той. И отбеляза, че отдавна се възлагат надежди на президента, но:

"Колкото повече това се говори, а той не го прави, толкова повече изстива неговата фигура като обединител или месия. Това вече продължава няколко години. Още няколко и той няма да има имиджовата сила да поведе такова обединение, защото вече ще е изхабен от говорене".