Доц. Фирас Алшарани специално за Lupa.bg от Валенсия: Маските помагат, тежките пушачи да внимават много

Личности
11:30 - 27 Октомври 2020
12670
Доц. Фирас Алшарани специално за Lupa.bg от Валенсия: Маските помагат, тежките пушачи да внимават много

Доц. д-р Фирас Алшарани е роден в Дамаск, Сирия, през 1963 г. Завършил е Медицинска академия в София през 1987-а, добива специалност спортна медицина през 1989 г. и се дипломира в Спортната катедра към Медицинска академия през 1990 г. През 1995 г. получава специализация по вътрешни болести - ревматология, ендокринология, онкология, гериатрия, инфекциозни болести в Hospital General във Валенсия. Между 1993 и 1995 е лекар към футболния клуб „Леванте Унион Депортива“, тогава от Втора испанска дивизия, сега в Първа, после е доктор и към други отбори до 2000 г. От 1995 г. е асистент по вътрешни болести, а от 2004 г. е доцент. В момента работи в Hospital General във Валенсия. Лекарят от началото на епидемията е на първата линия в битката с коронавируса. За да е в помощ на изплашените българи и испанци, доц. Алшарани редовно пуска на стената си във фейсбук видеа, в които обяснява какво трябва да правим по време на епидемията. Експертът се съгласи да отговори на няколко въпроса на Lupa.bg относно коронавируса, които вълнуват хората по цял свят.

- Д-р Алшарани, колко дълго може да протича вирусът? Имал ли сте случаи на хора, които продължават да кашлят с месеци, а и иначе се чувстват добре?

- Пациент с вируса в някои случаи може до два месеца да дава PCR положителен или дори положителен-отрицателен-положителен (променлив) тест. В такъв случай само лекар специалист може да каже какво да се прави в зависимост от еволюцията на болестта и номера на дубликат от DNA на вируса. Кашлицата изчезва в първите две седмици, а иначе загубата на вкус, намаленото обоняние, задухът може да продължава с месеци.

- Има ли смисъл от дискусията "за" и "против" маските? Трябва ли да се носят?

- Дистанцията, маските и дезинфекцията на ръцете със спирт или сапун са единствените предпазни мерки към момента и са доказани след толкова месеци на върлуване на болестта. Затова няма смисъл да спорим – с маски е по-добре, отколкото без…

- Заразата само по въздушно-капков път ли се предава?

- Да. Иначе вирусът съществува на много различни повърхности и всичко преминава през устата, носа и очите. Но заразата е предимно по въздушно-капков път.

- Колко време се задържа вирусът върху храни със или без опаковка, найлоновите торби, дрехи, банкноти и монети?

- Върху храната вирусът вирее до 48 часа, върху найлон - до 3 дни, на дрехи - 2 дни, банкноти - 3 дни, монети- 24 часа. Последни проучвания има за кредитните карти, където коранавирусът оцелява до 28 дни.

- Колко време след напръскване със спирт или мине на ръце със сапун изчезва вирусът?

- След почистването със спирт или сапун вирусът изчезва за секунди най-много 1 минута.

- Какви са наблюденията за протичането на усложнения при пушачи и при непушачи?

- Разликата между един пушач и дългогодишен (хроничен) пушач е много голяма. При хроничния пушач заболяването, когато инфектира белите дробове, е много по-смъртоносно, прогнозата е много по-тежка, затова тази категория пристрастени към тютюна трябва да са особено внимателни.

- Ако антителата са толкова нетрайни, колкото се знае в момента, до какви рискове води това?

- Антителата IGG зависят от възрастта, имунната система на всеки пациент също има голямо значение. Смята се, че до 6 месеца е имунитетът от антителата, не се знае след това, ако пациентът се зарази отново, как ще реагира тялото.

- Прогнозирате ли по-тежко протичане заедно с други вируси - инфлуенца и аденовирусите тази зима като коинфекции?

- Да, освен това вече имаме втора вълна в Европа, а може да има и 3-та вълна поради слабите мерки от началото и много различни фактори - социални, икономически, финансови и законите на всяка държава.

Именно заради това има втора вълна, тъй като заразата не беше контролирана до нулево заразяване- пример в Китай 60 млн. бяха под карантина стриктно 4 месеца, в момента там няма заразявания и икономиката им в момента се покачва с 9%.

- Какво бихте предписал за най-любимите си хора за превенция и в началото на коронавирусната инфекция?

- Дистанция, маски, почистване на ръцете периодично, избягваме на събирания, отсядане на затворени места, далече от пушачи, тъй като във димът от цигари вирусът се задържа повече време, постоянно проветряване на помещенията. Ако са заразени млади хора, карантина 14 дни в зависимост от симптомите, взимане на антипиретици и противовъзпалителни - против кашлица, против диария.

Ако са възрастни, трябва да са контролирани през ден, да се гледа еволюцията на вируса и след това предприемане на мерки за действие.

Важно е да помним, че няма лекарства за предпазване. И последно от мен - надявам се, че в момента в България взимат на сериозно ситуацията, защото много хора в началото приемаха вируса като лъжа, конспирация, политическа игра и т.н.

Сега виждате какво става по света. От март месец аз предупредих как ще се развият нещата, ако подценяваме вируса, много хора не го възприемаха на сериозно и в едно от моите видеа, който правех за информация и помощ на хората през пролетта, казах, че есента ще бъде много тежко във България, когато дойде втората вълна.