Доц. Хазърбасанов от Правителствена разкри: Правят се фиктивни операции за над 300 000 лева

Ръководството на клиниката заплашва мен и екипа ми, призна шефът на Кардиологията

Новини
15:30 - 30 Януари 2024
5629
Доц. Хазърбасанов от Правителствена разкри: Правят се фиктивни операции за над 300 000 лева

След тежкия скандал, който гръмна в болница „Лозенец” със заплахата за уволнение на шефа на клиниката по Кардиология, потърпевшият доцент сигнализира за корупционни схеми в престижната клиника. Както Lupa.bg първа писа, бе направен опит доц. Добри да бъде отстранен от поста си, докато бе в отпуск по болест, което шокира колегите му и те написаха протестно отворено писмо до здравния министър Христо Хинков.

Сега самият доцент алармираха в тв ефира за фиктивни интервенции, при които се отчитат дейности, които реално не са извършени. Например при операции на дебелото черво и е отчитано поставянето на стент, без консумативът да бъде поставен. Според тях кардио шефът е бил атакуван именно заради подадените сигнали за груби нарушения в болницата.   

Отчита се клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти, разказа доц. Хазърбасанов пред Нова.

Сигналът е подаден още през октомври 2023 г., като проверка е установила, че изнесените данни са точни.

"След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия. Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби", разкри доц. Хазърбасанов.

Отстраненият кардио шеф обясни, че след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи от страна на ръководството на болницата.

"Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката - моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно", благодари за жеста на колегите си медикът.

Зам.-директорът по медицинската част на УМБАЛ "Лозенец" д-р Светлин Сталянов обаче заяви, че проверката от НЗОК е открила пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения.

"В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това", контрира д-р Сталянов.

Д-р Хазърбасанов не се съгласи с думите му.

"Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители", увери доцентът.

Ето какво написаха лекарите в своето открито писмо до здравния министър преди дни:

На 26 януари ни бе съобщено, че на мястото на началника на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Лозенец” доц. д-р Добри Хазърбасанов, по време на неговия отпуск по здравословни причини
е назначен временно изпълняващ длъжността друг началник – д-р Николай Димитров. Изпълнителният директор отказва да връчи подписаната от него заповед, но потвърждава за това решение.

Като причина за назначението медиците смятат, че стоят подадените от доц. Хазърбасанов сигнали до МЗ и НЗОК за груби законови, етични и медицински нарушения, извършени в отделението по Съдова хирургия с началник д-р Асен Тодоров. Тези нарушения са извършени със знанието и подкрепата на изпълнителния директор на болницата д-р Христо Стоянов, пишат те.

В отговор на подадените от доц. Хазърбасанов сигнали е извършена проверка от НЗОК и УМБАЛ „Лозенец” е глобена с над 300 000 лева.

По време на всеки болничен рапорт, Христо Стоянов изтъкваше, че има силна политическа подкрепа и изразяваше решимост да взима еднолични решения, като освобождава и назначава нови началници. Д-р Стоянов заявяваше, че несъгласните може да се оплачат до всички партийни  централи.

Медиците сигнализират за сериозен системен натиск върху отстранения началник, което влошава здравословното му състояние. Лекарите изразяват недоволството несъгласието си от решението на изпълнителния директор. Това решение представлява неетично, неморално и неколегиално отношение на изпълнителен директор към началника и екипа на най-голямата и успеишно работеща клиника в болница „Лозенец”, завършват недоволните медици.