Доц. Христо Хинков пред Lupa.bg: Очаквам бум на фобии и депресия в следващите години

Коментар
11:47 - 08 Декември 2021
7562
Доц. Христо Хинков пред Lupa.bg: Очаквам бум на фобии и депресия в следващите години

Доц. Христо Хинков е психиатър, завършва медицина през 1980 г. и магистратура по здравен мениджмънт през 2002 г. Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия, Белгия. Занимава се основно с изследователска и аналитико-методична дейност по организацията на здравеопазването и психиатричната помощ, както и с обучение и разработване на проекти в областта на обществената психиатрия. Към момента е директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Пред Lupa.bg той говори за риска от психични проблеми следствие на пандемията.

- Доц. Хинков, как влияе Ковид и пандемията върху психичното здраве на хората?

- Ние имаме доклад, който изследва въздействието на Ковид епидемията върху психичното здраве. Използваме няколко ориентира. Единият е посещение при психиатър или невролог във връзка с оплаквания, в тази група отчитаме увеличение на посещенията. Другото е увеличаване на потреблението и продажбите на психотропните лекарства. Освен това имаме наблюдение и върху домашното насилие, то също се увеличава. Всичко това е естествена реакция на ситуацията, в която живеем две години вече. В момента нямаме локдаун, но ако децата не ходят на училище, самите деца се изнервят и те също страдат. 

- Имате ли конкретни данни в цифри за изброените неща?

- По отношение на употребата на психотропни медикаменти, има отчетлив ръст при употребата на медикамента етифоксин с 10%, тофизопам-34%. Имаме увеличение и в покупката на антидепресанти с около 7%. Имайте предвид, че отчетените данни за медикаментите са официални, но има много аптеки, които продават без рецепти, така че реалните данни са още по-високи проценти. Относно домашното насилие, обажданията на гореща телефонна линия са се увеличили със 150% в месеци на локдаун. От началото на 2021 г. до септември имаме издадени 2500 заповеди за защита на лица във връзка с домашното насилие. Още нещо- пострадалите деца от домашно насилие за 2019 г. са 589, за 2020 г. са 680, за 2021 г. са 696. По отношение на самоубийствата се наблюдава общ тренд на намаляване. Те обаче не са в пряка връзка с пандемията. Има опосредстване на мотивите за самоубийство. Доста сложна е мотивацията за такова крайно решение.

- Кои са основните неща, които най-много действат на психиката?

- Страха, изолацията, високата смъртност и случващото се наоколо са най-пагубни. В следващите години, когато епидемията се свие, защото в един момент това ще стане, ще се отключат много притеснителни последствия. Очаквам много хора да страдат от хронични разстройства като агорафобия, панически разстройства и депресии. Най-проявена ще бъде агорафобията, защото затварянето вкъщи, страхът от излизане, всъщност ще се трансформират в един общ страх от това да се излезе сред хора, да си в тясно или широко пространство. Има обаче нещо много интересно, което се открива при нас  до момента, че по индекс на паника, българите сме с много по-ниски нива, в сравнение с други европейски държави. 

- Може би това е свързано и с ниския процент ваксинирани у нас?

- Точно с това го свързваме. В България няма реална оценка за опасността. Тук обаче относно психиката, тази ситуация ще се трансформира в бъдеще в тези сериозни последствия, които изброих горе.

- Какви мерки трябва да се вземат към момента, за да се смекчи задаващата се буря от проблеми?

- Важно е, когато човек почувства симптоми на тревожност или депресия да търси специалист, за да се справи. Освен това е важна ролята на медиите. Лошото е, че в момента сме в преходен период в информационната среда и хората получават информация от източници, които не са напълно достоверни. Това са тези информационни балони, в които живее съвременното общество. В тези балони се обменя информация, която не е напълно достоверна. Това способства за равзитие на психични проблеми следствие на Ковид. Всички конспиративни теории, всички книги, които се печатат с какви ли не конспирации, защото това, че една книга е напечатана, не я прави достоверна, тези неща влияят много сериозно върху психиката на хората. 

- Има ли опасност ситуацията в момента да доведе до безразборно ползване на транквиланти, които трябва да се приемат много внимателно иначе?

- Употребата на каквито и да е транквиланти може да доведе до зависимост. Това се отнася и за някои антидепресанти. Затова е много важно подобни лекарства да не се пият на своя глава, а да са по схема и наблюдение от психиатър. Призовавам хората да не се самолекуват с подобни лекарства и в с подобни сложни състояния.

- Има ли пречка при ваксинацията на хора с психични заболявания?

- Това е изключително важен въпрос. Четох наскоро статия за влиянието на Ковид върху психично болни хора с по-тежки разстройства като шизофрения или тежка депресия. При тях се наблюдава по-висока смъртност от Ковид. Изглежда вирусът въздейдства особено на мозъка при този тип хора. Затова относно ваксините също трябва да се подходи по-внимателно при тези хора. При всички случаи обаче, е по-добре да бъдат ваксинирани, отколкото да се разболеят, защото във втория случай рискът от смърт е доста голям.