Доц. Киселова: ГЕРБ ще има председател на парламента, но няма да е Рая Назарян

Конституционният съд гледа да е предпазлив, да няма  сериозни сътресения в политическата система, твърди правистката

Политика
17:49 - 19 Юни 2024
15279
Доц. Киселова: ГЕРБ ще има председател на парламента, но няма да е Рая Назарян

Полагането на клетва от новоизбраните народни представители слага край на предишното Народно събрание. Това поясни в интервю за Радио Благоевград доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.  

Юристът прогнозира, че представител на ГЕРБ ще бъде избран за председател на Народното събрание,  който обаче може и да не се казва Рая Назарян, каквото е първоначалното предложение, както и този избор да не се осъществи в рамките на един календарен ден.

Срокове във връзка с консултациите за съставяне на правителство  няма, „изричен срок има от момента, в който бъде връчен проучвателния  мандат на кандидата на  най-голямата по численост парламентарна група и той е 7 дни да предложи структура и състав на правителство.  

За това е важна тази част от времето до връчването на първия проучвателен мандат да бъде използвана ползотворно“, каза още доц. Киселова и посочи, че обявеното от ГЕРБ желание за правителство на споделената отговорност означава, „че ГЕРБ предлага съотговорност, т.с. не само ГЕРБ да носи отговорност, но и друга парламентарна група, която ще подкрепи правителството.

И също така, това би трябвало да означава, възможност за участие с конкретни министри“.

Според юриста, ако има правителство, Конституционният съд ще се произнесе по промените в конституцията. Но ако се отиде на нови избори – той ще забави своето решение.

„Конституционният съд гледа да е предпазлив, да няма  сериозни сътресения в политическата система“, което обяснява забавяне на произнасянето до сега.

„Според мен има основания в тази  си част конституционната промяна да бъде обявена за противоконституционна, така че ако има правителство, скоро ще очакваме  произнасяне по промените, но ако не – може би към края на септември, началото на октомври“.

Доц. Киселова призова парламентаристите да не бързат с гръмките обещания  и припомни, че тъкмо направените промени  изискват редица решения да се взимат с квалифицирано мнозинство, което налага необходимостта от сериозна парламентарна дипломация.