Доц. Киселова към ГЕРБ: Сменете Рая Назарян, или преговарящите

Когато 2 ПГ не са достатъчни за решение, се променят изходните позиции, заяви преподавателят

Новини
08:02 - 20 Юни 2024
8032
Доц. Киселова към ГЕРБ: Сменете Рая Назарян, или преговарящите

Конституцията не е предвидила специфично мнозинство за избор на председател на парламента. Това заяви пред bTV преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея работа е на ГЕРБ да проведе разговори за подкрепа на председател на парламента и за съставяне на правителство. Когато две парламентарни групи не са достатъчни, за да се вземе решение, то тогава трябва да се преосмисли начинът, по който се поставят изходните позиции на партиите.

Или преговорният екип, или кандидатът за председател на парламента трябва да бъде сменен от най-голямата парламентарна група, каза Наталия Киселова.

Тя е на мнение, че в рамките на 50-ото Народно събрание има и друг достоен човек, който ГЕРБ може да издигне за председател на парламента.

Тя обясни, че първото заседание на парламента ще приключи тогава, когато има избран председател и зам.-председател. Трябва да има наличие на кворум и от депутатите да бъдат избрани председатели и зам.-председатели на Народното събрание, поясни доц. Киселова.

Нормално е да има балотаж между двамата кандидати, получили най-много действителни гласове при наличието на кворум. Парламентарните групи трябва да решат дали да има състезание между онези кандидати, които са участвали в първото състезание, или да издигнат нови.

Припомняме, във вторник Бойко Борисов обяви пред парламентарната си група решението за парламентарен шеф да бъде предложена Рая Назарян - една от трите дами от преговорния екип на ГЕРБ.

На вчерашното гласуване Рая Назарян получи гласовете на народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС, като не ѝ достигнаха едва 5 гласа.

В почивката Борисов бе категоричен, че предложението на ГЕРБ остава Рая Назарян. В нейна подкрепа се изказа и председателят на ДПС Делян Пеевски.