Доц. Киселова: Президентският указ за вота излиза на 12 август

Актуални новини
14:43 - 31 Юли 2024
1379
Доц. Киселова: Президентският указ за вота излиза на 12 август

Президентът има дейности, които трябва да извърши, а именно - разговори с потенциални кандидати за служебен министър-председател, консултации с парламентарните групи, преди да насрочи предсрочните избори. В хипотеза сме те да бъдат между 13 и 20 октомври.

Това заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в интервю за "Фокус" във връзка с възможностите за реализация на третия мандат и възможните дати за провеждането на нови предсрочни избори. 

"На "Има такъв народ" им беше даден срок, който президентът нарече в "разумен срок" да го уведомят дали ще имат кандидат за министър-председател или ще се пристъпи към служебно правителства.

Предполагам, че те ще върнат мандата другата седмица в понеделник, а тогава вече ще сме влезли в август. И 6-ти август ще е вече много късно за издаване на указ", обясни доц. Киселова.

Според нея президентският указ за насрочването на нови предсрочни парламентарни избори ще бъде издаден на 12 август. Така датата на изборите ще бъде най-вероятно 13 октомври, ако третият мандат не бъде реализиран.

Експертът по конституционно право коментира и съображенията на държавния глава предизборната кампания да не съвпада с летните месеци: "Ако изборите са на 13 октомври, то можем да кажем, че от 13 септември до 11 октомври ще е предизборната кампания, а това вече е време, в което хората започват нормален, обичаен ритъм на живот и би била по-ефективна и предизборната кампания".

Тя каза още, че все още теоретично има шанс за реализирането на третия мандат. По думите ѝ обаче, за да се случи това, е необходима подкрепата на някоя от трите най-големи политически сили в парламента - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ или "Възраждане".

"Теоретично шанс има, защото поне на думи, част от парламентарните групи поддържат, че искат да има правителство. Но това означава една от трите по-големи - ГЕРБ-СДС, "Възраждане" или ПП-ДБ, да подкрепят, освен самата група на "Има такъв народ", независимите, евентуално БСП.

ДПС под ръководството на Пеевски категорично заявиха, че са за избори. Така че някоя от трите други трябва да подкрепи, за да може числово да получат подкрепа. Дали това ще стане на практика, не мога да кажа, защото всяка една от групите ще подходи с оглед своите си интереси", каза още доц. Киселова.