Доц. Кунчев: Морбили смачква имунната памет и буквално я изтрива

Актуални новини
13:39 - 22 Декември 2023
1632
Доц. Кунчев: Морбили смачква имунната памет и буквално я изтрива

"Всички сме празнично настроени и ще бъда кратък. По моите наблюдения, след всичко, което се случи с COVID-19 и стресът, който изживяхме, започва едно възстановяване в доверието във ваксините. Тази ваксина за грип е важна, факт е".

Това заяви на брифинг доцент Ангел Кунчев. „Тази година има търсене на ваксината, записаха се много хора още от септември.

Към вчерашна дата бяха поставени около 88% от 308 000 ваксини или малко над 250 000 ваксини”, заяви Кунчев.

Той определи тези данни като добри, на базата на това, което е било постигано като ваксинация в предходните години.

"Никога не сме влизали в сезона с такъв микс вируси. Предупреждавам, че ковидът не си е отишъл изцяло, още съществува. Генетичната промяна в щамовете е с тенденция да става все по-лека болест и да не се стига до болници и усложния", смята Кунчев.

Той изтъкна, че и в момента 2 пъти повече са случаите на COVID-19, които се регистрират, спрямо грипа. Настанените в болници дневно варират между 350 и 400, тези на интензивно лечение са между 30-40 души, а в повечето случаи протичането не е толкова тежко.

"Мен много повече ме е страх от морбили, отколкото от коклюш. По-страшно е. Има за съжаление вече и първата жертва на морбили. Починало е малко дете в Румъния. Морбили е най-заразното от заразните заболявания. Шансът да заболеете е над 90 процента, а последиците след морбили са много тежки.

Така смачква имунната памет, че буквално я изтрива. В Румъния над 75 процента от заболелите са деца, Те са много по-податливи", заяви той.

За разпространението на морбили Кунчев изтъкна, че в България процентът на имунизация е над 91, а в Румъния, където обявиха пандемия, процентът е бил 70 за първата имунизация, а за втората - под 60%, у нас - над 87%.

"Внос може и да има в страната, но се надявам той да е отделни случаи, малки случаи, а не национална епидемия. Все още в страната няма такива случаи", успокои Кунчев.

"Най-голямото престъпление, което може да направи един лекар, е да попълни документ с невярно съдържание - тоест, някой антиваксър не иска ваксина, плаща на лекаря и получава документ за нея. Това деяние трябва да се наказва тежко, смята още той.