Доц. Наталия Киселова: Новите предсрочни избори вероятно ще са в средата на октомври

Топ
08:37 - 29 Юли 2024
1877
Доц. Наталия Киселова: Новите предсрочни избори вероятно ще са в средата на октомври

Днес продължава процедурата, необходима за съставяне на правителство, или отиваме към нови предсрочни избори. ИТН, на които президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат,  са от малкото парламентарни групи, в които няма разцепление. Трудно е обаче да се каже, че ще изведат теми, по които всички ще преговарят, заяви в "Тази сутрин" по bTV доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право.

Тя припомни, че преди време президентът Румен Радев заяви, че не иска избори през септември и съответно кампания през август.

Ако искаме съдебна реформа, трябва да се съсредоточим върху законодателството. Конституцията не пречи на съдебна реформа, заяви доц. Борислав Цеков, също специалист по конституционно право.

Според двамата от "домовата книга", от която президентът може да избира кандидат за нов служебен премиер вече е доста тънка и остават председателят на НС Рая Назарян и сегашният служебен премиер Димитър Главчев.

Конституцията позволява ситуация, при която президентът може да проведе консултации с политическите сили за нов председател на НС, ако действащият се съгласи да стане служебен премиер.