ДОКАТО ЛИДЕРИТЕ МЪДРЯТ КОАЛИЦИЯ: Новото мнозинство маха шефа на Сметната палата

ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" взимат главата на Цветан Цветков

Политика
12:00 - 20 Януари 2023
4441
ДОКАТО ЛИДЕРИТЕ МЪДРЯТ КОАЛИЦИЯ: Новото мнозинство маха шефа на Сметната палата

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" изненадващо поискаха предсрочно освобождаване на председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Това се разбира от проект на решение, което депутатите включиха извънредно в дневния ред на заседанието в петък (20 януари). Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход").

От ПП и ДБ обявиха, че са скандализирани от това изненадващо решение. А лидерът на ПП Асен Василев заяви, че проекторешението е било внесено в деловодството на НС без никакви мотиви. "Не бил внесъл някакви доклади, но не е ясно какви", отбеляза той. И заяви, че е съгласен, че мандатът на Цветан Цветков е изтекъл, но изборът на ново ръководство на контролния орган не бива да се случва по този начин. 

Любопитната подробност е, че решението за взимането на главата на Цветков бе взето и внесено от новото мнозинство в лицето на четирите парламентарни групи се случи, докато лидерите им дебатираха за бъдеща коалиция в зала "Изток" на Народното събрание.