Документи отложиха делото за екстрадицията на Елена Удря (СНИМКИ)

Новини
14:29 - 18 Май 2022
1440
Документи отложиха делото за екстрадицията на Елена Удря (СНИМКИ)

Заради няколко документа, които Софийкият апелативен съд поиска от Румъния, бе отложено делото за екстрадицията на бившата министърка от северната ни съседка Елена Удря.

Тя бе заловена у нас през април няколко часа след като бе осъдена на 6 г. затвор заради злоупотреба с евросредства.

Според защитата на Удря екстрадирането ѝ не бива да се случва, тъй като в Румъния е било нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес. Според адвокатите на бившата румънска министърка един от румънските съдии се е произнесъл по делото срещу нея без да е положил клетва като съдия. Освен това Румънският конституционен съд е излязъл с решение, според което присъдата на Удря в родината ѝ е отменена. Въпреки това румънските власти настояват за нейната екстрадиция, а междувременно тя е получила и серия заплахи, твърди още защитата.

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отложи изпълнението на Европейската заповед за арест на Удря, а предстоящото разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, категоричен е адвокатът ѝ.

Апелативният съд в София подчерта, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург, има задължението да провери така изнесените твърдения от страна на задържаното лице и неговата защита, тъй като то касае нарушено право на справедлив процес.

В тази връзка българският съд изиска официално от румънската страна всички документи, относими към случая „Удря“.

В зависимост от това кога ще бъдат предоставени, съдът в София ще решава на 1 или 8 юни дали да уважи искането за нейната екстрадиция.

Имало данни, че едната съдийка,участвала в процеса срещу бившата министърка не е положила клетва. Затова апелативните магистрати отложиха процеса за 8-ми юни, за когато документите трябва да са пристигнали. 

Снимки: Агнес Методиева