ДОЛЕН РАСИСТ! COVID-19 удря по-силно негрите от белите в САЩ

Три до пет пъти е по-висока смъртността сред чернокожите

Свят
17:46 - 13 Април 2020
5603
ДОЛЕН РАСИСТ! COVID-19 удря по-силно негрите от белите в САЩ

Американският расизъм няма край и половин век след смъртта на д-р Мартин Лутър Кинг. Заразените и починалите от коронавирус в САЩ са пропорционално пъти повече сред афроамериканците, отколкото сред белите, пише днес в обстойна статия френското  издание на "Хъфингтън поуст". 

Социалните неравенства ознчават, че чернокожите по-често от белите страдат от придружаващи заболявания, които водят до фатални усложнения след заразяване с короноавируса. Между тях са високото кръвно налягане, диабетът, сърдечната недостатъчност и астмата.

Така, докато афроамериканците представляват 14% от населението на щата Мичиган, те съответстват на 33% от диагностицираните случаи на коронавирус и 41% от жертвите на COVID-19. 

Двадесет и три процента от жителите на Чикаго са чернокожи, но от тяхната етническа група са 58% от починалите от болестта, посочва "Хъфингтън пост".

В Милуоки черните са четвърт от населението, но в същото време - половината от починалите от COVID-19. В Луизиана седем от десет жертви на вируса са афроамериканци.

Най-големите огнища на заразата са в градовете с преобладаващо чернокожо население като Ню Орлийнз и Детройт и в райони на Ню Йорк, където то преобладава - като Куийнс и Бронкс.