Доматеното пюре подобрява мъжката плодовитост

Антиоксидантът ликопен действа позитивно върху качеството на семенната течност

Новини
17:35 - 09 Октомври 2019
1781
Доматеното пюре подобрява мъжката плодовитост

Скромните домати могат да се окажат много важни за мъжете с проблеми в плодовитостта, защото се оказа, че ликопенът, който им придава червения цвят, подобрява качеството на спермата, съобщиха Би Би Си и Скай нюз.

Спермата на здрави мъже, приемали под формата на таблетки еквивалента на две супени лъжици концентрирано доматено пюре дневно, подобрила показателите си с 40 процента откъм бързина на сперматозоидите, размер и форма, но не в концентрацията.

Ликопенът се увеличава, когато доматите се сготвят. В суровите домати не се усвоява добре и затова се препоръчва да е на таблетки.

Експериментът в университета на Шефилд е продължил 12 седмици. Участниците в него обаче са били здрави. Въпреки това учените не са очаквали значими разлики между приемалите таблетки ликопен и плацебо.

Ликопенът, също като витамин Е и цинка, е изследван и преди, защото е антиоксидант - предотвратява окисляването в клетките, а оттам и уврежданията. Известно е, че той намалява риска от сърдечносъдови болести и някои видове рак.

В половината от двойките, които не могат да заченат, проблемите са заради мъжа. Британските здравни власти препоръчват на мъжете с намалена плодовитост да живеят здравословно и да носят широко бельо.