Дончич и Словения на 1/4-финал на Световното по баскет

Спорт
17:46 - 01 Септември 2023
3587
Дончич и Словения на 1/4-финал на Световното по баскет

Словения се класира за четвъртфиналите на Световното първенство по баскетбол. Европейските шампиони от 2017-а постигнаха четвъртата си поредна победа на шампионата в Япония, след като преодоляха Австралия с 91:80 (28:18, 21:22, 17:22, 25:18).

По този начин словенците елиминираха “кенгурутата” от битката за медалите и взеха реванш от австралийците за поражението си в сблъсъка за бронзовите медали на Олимпийските игри през миналата година. 

Във временното класиране на група “K” отборите на Словения и Германия са лидери с по 4-0, като и двата тима си спечелиха билет за елиминационната фаза. Грузия и Австралия остават на следващите две места с актив от по 2-2.

В неделя от 10:30 часа последните два тима ще играят един срещу друг в последния си мач от втория етап, докато словенците и германците ще си оспорват първата позиция в директния дуел за върха от 14:10 часа. 

Така отборът на Австралия, който има една от най-силната генерация от баскетболисти в момента, не можа да прескочи първите две фази от първенството.

"Кенгурутата" бяха фаворити преди началото на срещата със Словения, но не можаха да оправдаят очакванията. Суперзвездата на Словения Лука Дончич пък игра почти цяло второ полувреме с четири лични нарушения, но въпреки това словенците показаха много по-добър отборен баскетбол и заслужено продължават към четвъртфиналите.