Доносническа драма тресе Агенцията по храните в Бургас

Махнали шефа на дирекцията по клевета, твърди той

Политика
17:21 - 08 Юни 2023
16435
Доносническа драма тресе Агенцията по храните в Бургас

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Бургас д-р Георги Митев е временно отстранен, съобщава Флагман.бг, а новината идва минути след като бившият пепеец и зам.-министър на земеделието Иван Христанов разпространи писмо от шефа на БАБХ Иван Шиков от 6 юни, в което се забранява комуникацията между областните звена с ведомството в София "до второ нареждане". 

От днес на мястото на Митев е назначена Любимка Вълкова, която по професия е счетоводител, но това не й пречи да бъде няколко месеца начело на Агенцията по храните и през 2019 година.

„Да, информацията ви е точна. Временно отстранен съм. Причината за мен е ясна – няколко докладни, които пуснах срещу двама колеги, близки до настоящото ръководство на Агенцията в София. Става въпрос за извършвани от тях административни нарушения, граничещи с престъпления“, каза д-р Георги Митев пред Флагман.бг. То уточни, че бил длъжен да го направи, защото действията на въпросните служители саботирали цялата работа на бургаската дирекция на БАБХ, тровели атмосферата и пречели за ефективното извършване на проверки. 

Д-р Георги Митев отдавна бил заявил, че излиза в отпуск от 15 юни, но очевидно ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) e бързало да го отстрани, защото и там се очакват промени. Много е вероятно настоящият изп.директор д-р Иван Шиков в София съвсем скоро, може би още в началото на следващата седмица, да бъде сменен.

Митев веднъж вече бе отстранен – през 2019 година, когато бе арестуван за 24 часа от ГДБОП във връзка със сигнал, постъпил в Спецпрокуратурата с твърдения за злоупотреба със служебно положение и създаване на ОПГ с други двама негови служители. Впоследствие не се откри нищо съществено и не се стигна до съд, а няколко месеца по-късно той бе върнат тихомълком на поста.

Д-р Митев е политическо лице – едно от разпознаваемите имена в дясното политическо пространство в Бургас. Първо беше в ДСБ, откъдето влезе в ОбС през 2015 г., бивш областен лидер на СДС.Понастоящем пак е общински съветник, но стана независим, след като цялата местна структура напусна централата м.г.  Д-р Митев бе един от седесарите в Бургас, които ръководството на партията изключи заради инакомислещата им позиция.