Досието ВМРО

Почетната председателка на организацията Райна Дрангова – агент Кремена, е изписала три тома доноси, в които попада даже Мерсия Макдермот. Наред с Богомил Райнов, Мая Вапцарова, Радослав Спасов...

Нещо за четене
13:24 - 15 Март 2019
22510
Досието ВМРО

Почетната председателка на ВМРО Райна Дрангова има дълга кариера като агент Кремена на Шесто управление на Държавна сигурност. Вербувана е през 1979, а последният й съхранен донос е от 1990 г. Година след нея и съпругът й д-р Мирослав Попов също става агент на Шесто управление на ДС с псевдоним Медика.

„Двамата са двустранно разшифровани, понеже всеки знае за другия, че е агент на ДС” – отбелязват водещите им офицери, които също са едни и същи хора. Няма и ред за това с какви мотиви Райна Дрангова е приела поканата за сътрудничество с тайните служби, при положение, че дядо й е легендарният полк. Борис Дрангов, а баща й Кирил Дрангов, деец на ВМРО и близък съратник на Ванче Михайлов, се самоубива през 1946 г., за да не попадне жив в ръцете на комунистическия главорез Лев Главинчев.

С тази фамилна история зад гърба си тя приема да бъде агент Кремена. В Комисията по досиетата писанията й са събрани в три дебели тома. В тях с графоманска педантичност е описано не само кой какво е казал, но и всевъзможни детайли от интериора, в който живеят хората, около които се слухти. По написаното от нея историците могат да изучават бита при социализма.

Главните й герои са Главореза, Радко, Секретарката, Тариката - прозвища, зад които се крият Ванче Михайлов, сътрудничката му Благуна Боева, брат му Атанас, а освен това са и имената на оперативни разработки на ДС срещу тях. Въпросните разработки, се пълнят най-вече с доносите на Кремена и Медика.

В писанията на Райна Дрангова обаче попадат и кинаджиите Мая Вапцарова и Радослав Спасов. Режисьорката споделя пред агентката на Шесто, че пише книга за дядо си Йонко и иска да го реабилитира. „Мая е интелигентна и приятна, но изглежда има склонност към хипербола и изопачаване на истината” – описва я Кремена. След това преразказва лична история на фамилията, която Мая споделя пред нея с молба за дискретност. Преди много години леля й Райна, сестра на поета Никола Вапцарова, родила извънбрачно дете от Георги Настев (революционер, деец на ВМРО, ликвидиран през 1946 г. без съд и присъда – б.а.). Заради това баща й Йонко ударил шамар на дъщеря си, а после стрелял по Настев. Лелята била неморална личност и всичко, което написала в книгите си по-късно, било чиста измислица, споделила Мая. Кремена разбрала още, бащата на режисьорката Борис Вапцаров, дипломат в Канада и САЩ, се виждал с Ванче Михайлов. Митичният лидер на ВМРО дори му посветил две стихотворения във в. „Македонска трибуна”. Мая разказала още, че Ванче искал да се запознае и с нея, а тя от своя страна поканила Георги Данаилов да отидат при него в Рим, докладва Кремена.

Агентката научава от оператора на „Мера според мера” Радослав Спасов, че Мая е написала сценарий за документален филм за Ванче Михайлов. Поканила го да снимат в Рим. Брат й (дипломатът Никола Вапцаров б.а.) вече се бил виждал с Ванче и се уговорили за филма. Според Радослав Спасов тази история е невероятна, понеже снимките на Ванче Михайлов, дори в „Македонска трибуна” са от преди 40 и повече години, а един филм за него може да стане наистина исторически документ.

От ДС инструктират Райна Дрангова да избягва разговори с Мая Вапцарова за Ванче, но да поддържа версията, че е близка с него.

Радослав Спасов се появява и в още един донос. Кремена докладва, че той ще снима филм за Борис Христов и покрай това считал, че в Рим могат да се видят и с Ванче Михайлов. Можели да му кажат, че снимат успоредно и филм за Тодор Александров. Да му поискат документи и така да го снимат и него. Ще се получи филм във филма, обяснил Радослав Спасов. Двамата с Мая Вапцарова, след като разкриват плановете си пред Кремена,  така и не снимат водача на ВМРО.

Стриктната агентка не е пропуснала да опише подробно пред ДС и свои близки, включително брат си, племенницата си, леля си Виктория, братовчедите си, познати и колеги, като част от тези истории носят изключително личен характер. Специално за брат си Борис Дрангов пише, че според Петър Япов от София той бил агент на ДС. Дори бил изпратен като свещеник в Канада след като се съгласил да стане агент на ДС, при това вербуван лично от шефа на службата Григор Шопов. В чужбина обаче разбрали за това и не го искали. Кремена отговаря, че брат й, когото познава лично „никога не би отишъл на контакт, а още по-малко на служене на убийците на баща си и техните приемници - Лев Главинчев и хората му”. Япов обаче продължил да й разказва, че се запознал с Дрангов при посланика ни в Чехословакия, който бил от най-близките на Григор Шопов, дори го наричал Гриша.

Кремена обръща внимание на ДС и върху наследството на починалата Стела Нейкова, по баща Пулева. Тя имала колекция от миниатюри, изработени от слонова кост от средата на 19 век.Притежавала и колекция на всички египетски марки, издадени до 1952 г., подарък от крал Фарук на съпруга й, който е бил дипломат. Пулева оставила и 30 кг. сребърен сервиз, нумизматична колекция, а също и колие от брилянти и изумруди, както и други ценни бижута. Брат й Любен Пулев продал кристали на певеца Емил Димитров, богато украсена сабя на Богомил Райнов и предложил нагайка на ген. Владимир Стойчев.

Художникът-реставратор Димитър Ризов-Возир също присъства в творчеството на агент Кремена. Тя разбрала, че той открил ценни ръкописи и икони в Серско, където попаднал с армията на ген. фон Лист. Македонски войвода му бил разказал за зазидани ценности в църква. Ризов я намерил, открил колекцията и я прибрал. След отстъплението на немските войски, гърците заплашили със скандал на преговорите в Париж, ако ценностите не им бъдат върнати.

Возир скрил ръкописите и иконите в скита „Свети Лука”, понеже се разчуло, че те са оставени някъде в Рилския манастир. Прибрали го обаче в участъка и след като преспал там, признал къде е скрил находката. След това ценностите били натоварени в камион и върнати в Гърция. Останала само една икона с две лица, която се намира в Криптата. Кремена докладва още, че Возир знае и къде са скрити икони, ръкописи и книги от манастира св. Йоан Бигор в Македония. Той обаче за нищо не света не искал да издаде мястото. 

Мерсия Макдермот също попада в доносите на Кремена покрай мистериозна случка. Историчката изрично помолила за дискретност, отбелязва агентката. Някакъв странен човек отишъл при Макдермот да й иска книга с автограф. Тя попитала за името му, а той избягал. След това писателката открила в дома си кама, увита във вестник, мушната сред книгите. Мерсия счита неочаквания си посетител за психично болен или крадец, долага Кремена. От ДС поставят задача на Райна Дрангова да влияе на Мерсия Макдермот да напише книга за Яне Сандански. И наистина, години по-късно Макдермот пише такава книга.

Последният съхранен донос на Кремена е от 3 май 1990 г. В него разказва, че с нея се срещнал арх. Ангел Ахрянов, един от лидерите на СДС. Той я разпитвал за нашумялото по това време ОМО „Илинден”, за да могат сините да си изработят отношение към тази организация. От ДС съветват Кремена да се разкрие антибългарския характер на ОМО „Илинден”.

Дрангова описва и свое пътуване в Гоце Делчев, където се срещнала с местни хора - помаци. Те й казали, че „Меди Доганов е ренегат, заради контактите си с Родопския съюз „Родолюбие”. Освен това Кремена била и на митинг, на който Мая Вапцарова държала реч. Местните обаче казали, че баща й Борис е бил агитатор за македонизма в Пиринско. Според Кремена Мая Вапцарова няма шанс на изборите. В последния си донос агент Дрангова информира ДС, че Кеворк Кеворкян готви интервю с Ванче Михайлов.  

Оценката, която ДС дава на своята агентка Кремена, е висока. Според водещият офицер тя е „високоинтелигентна, амбициозна и умна жена. Има широки познания по македонизма, в частност по михайловизма у нас. Работи честно, умно и е много патриотично настроена”.  

Следва:

Защо Ванче Михайлов не се е страхувал от вездесъщата ДС?