Доживотен затвор за 32-годишния баща, хвърлил детето си от мост

Дилян Бетев убил 5-годишния си син, за да отмъсти на майката, която ги напуснала

Новини
11:19 - 05 Юли 2020
2374
Доживотен затвор за 32-годишния баща, хвърлил детето си от мост

Дилян Бетев убил 5-годишния си син, за да отмъсти на майката, която ги напуснала. Състав на Габровски окръжен съд постанови доживотен затвор на 32-годишния Дилян Бетев, погубил детето си като го хвърля в река Янтра от виадукта край Пречиствателната станция в града.

Мотивът за зверството – да отмъсти на майката, която ги напуснала.

Процесът премина по реда на съкратеното съдебно следствие – убиецът призна изцяло вината си, но след последните поправки на Наказателния кодекс, това не намали автоматично присъдата му с една трета.

Магистратите определиха той да плати 200 000 лева кръвнина на майката на 5-годишния Дариел, която бе приета по делото като граждански ищец и частен обвинител.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред втора инстанция – Апелативния съд във Велико Търново.

Потресаващата трагедия се разигра точно преди година. На 3 юли 2019 г. към 6,30 ч призори в полицията е получен сигнал, че мъж стои на парапета на 30-метровия мост и заплашва да скочи.

Пратени са екипи на Спешна помощ, пожарната, полицията, по тревога от Плевен пристига и служител на Института по психология на МВР. С дружни усилия за около 3 часа спасителите успяват да предотвратят самоубийството.

Дилян Бетев, когото всички наричат Дидо, е задържан и отведен на безопасно място. Още докато текат преговорите с него, полицаи намират тялото на 5-годишния му син Дариел в каменистото корито на Янтра в подножието на моста.

Мъжът е отведен в полицията и на първите разпити признава, че хвърлил детето и е искал да скочи след него, но не посмял. По-късно обаче опитал да отрече, че е правил подобни самопризнания.

Твърдял, че посред нощ с детето излезли и отшили на моста да гледат звездите. Без да го забележи, то се качило на парапета и паднал, а той се уплашили и решил да се самоубие.

Но и в първата и във втората си версия, Дидо се оплаквал, че майката Поля, с която нямали брак, от 10 дни ги е напуснала, той не знаел какво да прави без нея и как да гледа момчето.

Веднъж говорел, че тя от месеци тайно се е срещала с друг мъж, при когото отишла да живее, друг път, че искала да става проститутка – все неща, които по-късно се оказали пълни лъжи.

Точно обратното – оказало се, че вината за разбитото семейство е изцяло на мъжа. След тормоз, продължил с години, след непрекъснати скандали и побои, Поля решила да избяга.

Не посмяла да подаде жалба за защита от домашно насилие, защото той заплашвал да я убие. Скрила се при приятелки, които молела да пазят тайна, защото Дидо може да я открие. Смятала да по-късно прибере детето чрез социалните служби, без да допуска, че бащата може да го нарани.